Filtre:
Edituri
 Univers(7) Laterza(1) Ardealul(1) Presses universitaires de France(1) Panteon(1) Fabbri(1) Felix Alcan(1) Payot(1) Du Seuil(1) Espasa Calpe(1) Stiintifica(1) Moldova(1)
Pret
  5 - 10 Lei (6)
An aparitie
19111998
Limba
 Romana(11) Franceza(4) Italiana(2) Spaniola(1)
Coperti
 Cartonate(9) Brosate(7) Cartonate si supracoperta(2)
Colectii
 Colectia de Estetica(1)

Filtrează
Carti Benedetto Croce
Ordonează
Pagina: 1
Carti Benedetto Croce
Despre  Benedetto Croce

Critic, filosof, politician si istoric Italian. s-a nascut la Pescasseroli, in regiunea Abruzzi, intr-o familie de proprietari de terenuri destul de bogata. Bunicul lui Croce a fost judecator la Curtea Suprema a Regatului celor Doua Sicilii. Parintii sai, Pasquale si Luisa Sipari Croce, erau amandoi catolici piosi si l-au educat la un internat catolic.

In anul 1883, Croce si-a pierdut parintii si sora mai mica in urma unui cutremur in Casamicciola, pe insula Ischia, unde isi petreceau vacanta de vara - Croce insusi a fost ingropat timp de cateva ore sub ruinele unui hotel. Din aceasta experienta, cel mai traumatizant pentru Croce a fost sa-l auda pe tatal sau plangand si cerand ajutor. Prezenta mortii a devenit o tema la care a revenit in mai multe randuri.

Ramas orfan la varsta de 17 ani, Croce a plecat sa locuiasca la Roma cu unchiul sau, Silvio Spaventa, fratele filosofului hegelian Bertrando Spaventa. In acest moment, isi pierduse credinta in Dumnezeu. Dupa ce a studiat pentru scurt timp la Universitatea din Roma, Croce a plecat fara sa ia o diploma si s-a intors la Napoli (1885).

In 1896, Croce a intrat pe scena culturala cu o carte despre conceptul de istorie in relatia sa cu conceptul de arta. El a observat ca bazele filosofice ale esteticii nu existau inca. In urmatoarele lucrari a incercat sa demonstreze superioritatea artelor fata de stiintele naturale, pe care le considera un sistem de "pseudoconcepte".

In anii urmatori, Croce a calatorit in Spania, Germania, Franta si Anglia. A devenit interesat de istorie dupa ce l-a citit pe istoricul literar Francesco De Sanctis si cu cea a lui Hegel. Apropierea sa de idealism a favorizat intalnirea si prietenia cu Giovanni Gentile, un filosof de mare importanta in epoca.

In 1903, Croce si Gentile au fondat revista La Critica. Publicatia a devenit vocea neoidealismului italian pentru mai multi ani. Aceasta va aparea pana in anul 1943, insa Gentile a parasit-o cu mult timp inainte (1920). Cand Gentile a inceput sa sustina fascismul, Croce a publicat Manifesto of the Anti-Fascist Intellectuals (1925).

In onoarea realizarilor sale, Croce a fost numit senator pe viata de catre prim-ministrul Giovanni Giolitti in 1910. Mai tarziu, in perioada 1920-1921 a fost ministru al Instructiunii Publice in ultimul guvern al lui Giolitti, planificand reforma scolara. In timpul domniei lui Mussolini si al celui de-al Doilea Razboi Mondial, Croce a sustinut principiile democratice, desi era sceptic in privinta democratiei.

In timpul perioadei fasciste, Croce a trait izolat, fiind unul dintre principalii ganditori antifascisti din Italia. Nu s-a alaturat niciodata vreunei miscari clandestine, dar eseurile sale istorice, in care apara idealurile liberale ale Risorgimento, au facut din el un adversar de marca al regimentului.

Vizitatorii de la domiciliul sau erau trecuti in rapoartele politiei, iar casele sale erau supravegheate. In calitate de senator, Croce nu putea fi arestat fara acordul Senatului, dar partizanii fascisti au planuit in 1944 sa-l rapeasca in Villa Tritone din Sorrento, unde locuia dupa ce a parasit Napoli pentru a scapa de bombardamente.
Dupa razboi, Croce a fost numit ministru fara portofoliu al noului guvern democratic si membru al Adunarii Constituante. Intre 1943 si 1947 a fost presedinte al Partidului Liberal reconstituit. In 1947 a demisionat din politica. Tot in 1947 a fost numit membru de onoare al Accademia dei Lincei, al carei membru national fusese anterior (1923-1935, 1945).

La pensionare, Croce a infiintat Institutul de Studii Istorice in casa sa din Napoli, unde avea o colectie magnifica de carti, poate cea mai importanta biblioteca privata din Italia. Filosoful Italian a murit la Napoli la 20 noiembrie 1952.

Opera: Materialismo storico ed economia marxistica (1900); L'Estetica come scienza dell'espressione e linguistica generale (1902, Estetica privita ca stiinta); Filosofia della pratica, economica ed etica (1909); Logica come scienza del concetto puro (1905); La filosofia di Giambattista Vico (1911); Filosofia dello spirito (1912); Breviario di estetica (1913, Breviar de estetica); Contributo alla critica di me stesso (1918); Storia del regno di Napoli (1925); Manifesto of the Anti-Fascist Intellectuals (in revista La Critica, 1 May 1925); Ultimi saggi (1935); La poesia (1936); Filosofia e storiografia (1949).
Cărți populare scrise de Benedetto Croce: PoeziaEstetica

sus