Eugen Berthold Friedrich Brecht a trait intre 10 februarie 1898 si 14 august 1956. Poet german, regizor si dramaturg, a impresionat publicul prin incercarea sa de a dezvolta o noua abordare a teatrului.
A studiat medicina, iar in Primul Razboi Mondial a lucrat intr-un spital din Munchen. Apoi a mers la Berlin pentru a-si incepe cariera in teatru. Fiind membru al Partidului Social-Democrat Independent, Brecht a scris critici de teatru pentru un ziar socialist din 1919 pana in 1921. Piesele sale au fost interzise in Germania in acea perioada, iar in 1933, cand au venit nazistii la putere, Brecht a fugit, ramanand cetatean apatrid. In 1941 a devenit cetatean al SUA, unde a incercat sa devina scenarist la Hollywood, insa conceptele sale neobisnuite au fost respinse.
In opera sa, Brecht s-a inspirat dintr-o gama larga de scriitori, dar si din teatrul chinez. Datorita talentului sau original, a realizat un stil teatral dinamic in care si-a pus in evidenta opiniile. Multe dintre ideile sale au fost revolutionare, schimband peisajul teatral, teatrul modern de astazi bucurandu-se de metodele sale. Si-a dorit ca publicul sau sa nu mai fie atat de implicat emotional in actiunea de pe scena, ci sa gandeasca si sa judece. Folosind o serie de tehnici, a reusit sa realizeze acest lucru, iar teatrul sau a fost numit teatru epic sau brechtian. Astfel, audientei ii era reamintit pe parcursul piesei ca ceea ce vizioneaza este o prezentare a unei povesti. Scopul de a trezi mintea spectatorului a fost atins cu succes. In anul 1949 a fondat una dintre cele mai faimoase companii de teatru din Germania.
In anul 1955 a primit premiul Stalin pentru pace, iar in anul urmator a dezvoltat o inflamatie pulmonara, murind in urma unui atac de cord.