Filtre:
Edituri
 Humanitas(8) Routledge(5) Vellant(4) Gallimard(3) Payot(3) Herald(3) All(3) Petite Bibliotheque Payot(2) Grandi Tascabili Economici Newton(2) George Allen(1) Penguin Books(1) Felix Alcan(1) Longanesi(1) Tea(1) Antaios(1) Europa(1) Deutscher Taschenbuch(1) Oxford University Press(1) Minerva(1)
Pret
  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19222021
Limba
 Romana(20) Franceza(9) Engleza(8) Italiana(5) Germana(3)
Coperti
 Brosate(39) Cartonate(6)
Colectii
 Idees(2) Mathesis(1) Biblioteca pentru toti(1)

Filtrează
Carti Bertrand Russell
Ordonează
Bertrand Russell - In cautarea fericirii Vezi detalii Bertrand Russell - In cautarea fericirii IN STOC Pret: 18,00 Lei
Pagina: 12
Carti Bertrand Russell
Despre Bertrand Russell

Bertrand Russell, in intregime Bertrand Arthur William Russell (n. 18 mai 1872, Trelleck, Monmouthshire, Tara Galilor - d. 2 februarie 1970, Penrhyndeudraeth, Merioneth), britanic filosof, logician si reformator social, figura fondatoare in miscarea analitica in filozofia anglo-americana si castigator al Premiului Nobel pentru literatura in 1950. Contributiile lui Russell la logica, epistemologie si filosofia matematicii l-au stabilit ca unul dintre cele mai importante filosofii secolului XX. Cu toate acestea, pentru publicul larg, el a fost cel mai cunoscut ca activist pentru pace si ca scriitor popular pe subiecte sociale, politice și morale.

Viata timpurie a lui Russell a fost marcata de tragedie si de moarte. La varsta de sase ani, sora lui, Rachel, parintii si bunicul sau au murit cu totii, iar el si Frank au fost lasati in grija bunicii lor, contesa Russell. Desi Frank a fost trimis la Scoala Winchester, Bertrand a fost educat privat acasa, iar copilaria sa, spre regretul sau de mai tarziu, a fost petrecuta in mare parte izolata de ceilalti copii.

In 1890, izolarea lui Russell a luat sfarsit cand a intrat la Trinity College, Universitatea din Cambridge, pentru a studia matematica. Acolo si-a facut prieteni de-a lungul vietii prin apartenenta sa la faimoasa societate studenta secreta Apostolii, ai carei membri au inclus unii dintre cei mai influenti filosofi ai vremii. Inspirat de discutiile sale in acest grup, Russell a abandonat matematica pentru filozofie si a castigat o bursa la Trinity cu privire la puterea unei teze intitulata An Essay on the Foundations of Geometry, a carei versiune revizuita a fost publicata ca prima sa carte filozofica in 1897. Urmatoarea lucrare, Critica lui Kant a ratiunii pure (1781, 1787), a prezentat o teorie idealista sofisticata care privea geometria ca o descriere a structurii intuitiei spatiale.

In 1896, Russell a publicat prima sa lucrare politica, German Social Democracy. Desi simpatizant al obiectivelor reformiste ale miscarii socialiste germane, a inclus cateva critici transante si critice fata de dogmele marxiste. Cartea a fost scrisa partial ca rezultatul unei vizite la Berlin in 1895 cu prima sa sotie, Alys Pearsall Smith, cu care s-a casatorit anul precedent. Intre 1910 – 1913, el si colaboratorul sau, Alfred North Whitehead, terminasera cele trei volume ale Principia Mathematica.

In 1918 a scris Introducere in filosofia matematica, care a fost destinata ca popularizare a Principia, dar, in afara de aceasta, opera sa filosofica a avut tendinta de a fi mai degraba pe epistemologie si nu pe logica. In 1914, in Our Knowledge of the External World, Russell a sustinut ca lumea este „construita” din date de sens, idee pe care a rafinat-o in The Philosophy of Logom Atomism (1918-1919). In Analiza mintii (1921) și Analiza materiei (1927), a abandonat aceasta notiune in favoarea a ceea ce el numea monism neutru.

In timpul Primului Razboi Mondial, o perioada a fost agitator politic cu norma intreaga, care facea campanii pentru pace și impotriva recrutarii. Activitatile sale au atras atentia autoritatilor britanice, care il considerau subversiv. El a fost dus de doua ori in instanta, a doua oara pentru a primi o pedeapsa de sase luni de inchisoare, pe care a executat-o ​​la sfarșitul razboiului. In 1916, ca urmare a campaniei sale antibelice, Russell a fost demis de la Colegiul Trinity. Razboiul a avut un efect profund asupra opiniilor sale politice, determinandu-l sa renunte la liberalismul sau mostenit si sa adopte un socialism profund, pe care l-a sustinut intr-o serie de carti, inclusiv Principiile Reconstructiei Sociale (1916), Drumuri spre libertate (1918) si The Perspects of Civilization Industrial (1923).

In cele din urma, Russell a revenit la Trinity College, unde a tinut prelegeri despre ideile care au format ultima sa contributie majora la filozofie, Human Knowledge: Its Scope and Limits (1948). In aceasta perioada, Russell, pentru o data in viata, si-a gasit favoarea in fata autoritatilor si a primit numeroase tributuri oficiale, inclusiv Ordinul de merit (1949) si Premiul Nobel pentru literatura (1950). Viata sa privata a fost una tumultoasa; el a fost casatorit de patru ori, gasindu-si armonia abia la varsta de 80 de ani.

Russell si-a dedicat ultimii ani campaniei impotriva armelor nucleare si a razboiului din Vietnam, asumandu-si inca o data rolul de varf al unitatii, inspirand o noua generatie de admiratori.

In 1970, cand a murit, Russell era mult mai cunoscut ca un militant anti-razboi decat ca un filosof al matematicii. In retrospectiva, insa, este posibil sa vedem ca pentru marile sale contributii la filozofie, el va fi amintit si onorat de generatiile viitoare.
Cărți populare scrise de Bertrand Russell: Problemele filosofiei

sus