Considerat fondatorul filosofiei analitice, Bertrand Russell s-a născut pe 18 mai 1872 în Marea Britanie. Provenea dintr-o familie de aristocrați, bunicul său era fost prim-ministru, iar nașul său filosoful John Stuart Mill. În 1890 își începe studiile la Trinity College la secțiunea de matematică însă în această perioadă descoperă și filosofia care va deveni materia sa preferată. În 1896, la doar 24 de ani, publică prima sa lucrare cu privire la politică, "Democrația Germaniei Socialiste", iar cu ajutorul acesteia va deveni profesor la Școala de Economie din Londra. La doar un an distanță publică lucrarea "Eseu cu privire la fondarea geometriei" care va deveni subiect de discuție la conferința despre geometrie non-euclidiană din Paris.
Autorul moare din cauza gripei în 1970 dar nu înainte să ne lase nouă, cititorilor, trei volume de autobiografie scrise în ultimii ani de viață.
Lucrarea filosofică "Problemele filosofiei" a fost publicată în original în limba engleză de către editura Williams&Norgate în 1912. În limba română vă puteți bucura de edițiile oferite de editura All din 1995, 1998 și 2004.
Cartea este structurată pe cincisprezece capitole ce vor trata subiecte cum ar fi realitatea, idealismul, cunoașterea, erorile și valoare filosofiei. Scopul principal este de a ne face să înțelegem distincția dintre propria realitate și realitatea însăși. De exemplu, el a studiat masa din camera sa. Credințele sale despre masă îi oferă informații reale despre aceasta, dar trebuie să înțelegem că este formată din particule minuscule de materie atomică, ceea ce creează masa. Când o vede, el vede de fapt o formă maro cu picioare, senzație numită "datum senzorial". Tot acest procedeu poartă numele de cunoaștere empirică și este ceea ce folosim pentru a înțelege ce se întâmplă în acest univers. Russel crede cu convingere în instinct și intuiție bazându-se pe fapte, complexe și propoziții. O propoziție adevărată este o corespondență între credință și fapte. Această teorie o va susține pentru multă vreme, fiind una dintre cele mai importante ale filosofiei sale. De asemenea, Russell oferă cititorilor și o retrospectivă cu privire la filosofie. Preia teorii și argumente vechi care nu au reușit a fi demonstrate și le găsește o soluție prin propriile ipoteze. Asta va fi o rampă de lansare pentru dezbaterile ulterioare. Capitolele continuă cu o critică alarmantă asupra filosofilor greci, cei care au inventat materia, însă aceasta îi va afecta concepția despre univers. Tot ce reușește să facă este crearea unui dualism care desparte ființa și universul de iubirea proprie. Totuși ce l-a făcut pe autor să înceapă această operă ce ne va schimba percepția asupra propriei ființe? Citindu-l pe episcopul Berkeley, a realizat că nu este de acord cu nici una dintre ideile acestuia. După ce consideră lucrarea o eroare, va afirma "Aceasta este adevărata analiză a argumentului lui Berkeley și eroarea supremă pe care se bazează”.