Roman distins cu premiul Pulitzer, ecranizat în anul 1991, avea să cucerească publicul și să devină o lectură obligatorie pentru admiratorii genului. Fiecare manuscris are un public țintă, dar acesta va depăși granițele și va impresiona chiar și pe cei care nu se sensibilizează rapid.
Betty se află în avionul care o duce la Teheran, alături de soțul său și de fiica de numai patru ani, pe nume Mahtob. Iranian de origine, soțul acesteia pare un bărbat diferit de toți ceilalți de aceeași religie, dar Betty are o presimțire rea. Ajunsă în țara bărbatului iubit, lucrurile se schimbă radical, iar Betty devine prizonieră în propria-i casă, iar dramele și umilințele sunt din ce în ce mai puternice. Fiecare zi este un coșmar și eroina noastră înțelege că trebuie să facă orice numai să scape din această încercare teribilă.
Tot ce își dorește femeia este să aibă puterea să își înfrunte destinul și să se întoarcă acasă, în SUA. Totuși, nu va fi nici pe departe o muncă ușoară, iar bărbatul pe care îl iubește se transformă într-un adevărat călău. Povestea devine din ce în ce mai emoționantă, iar drama eroinei noastre este puternică și greu de digerat. Pătrundem într-o lume plină de mistere, unde realitatea femeilor este diferită de tot ceea ce știam până atunci. E drept, nimeni și nimic nu o poate separa pe eroina noastră de fiica ei, iar de aici înainte, călătoria se transformă într-un soi de itinerariu prin purgatoriu, iar sufletul autoarei va fi călcat în picioare de prea multe ori. Suntem copleșiți, consternați, prinși într-un tumult de lumini și umbre, la capătul lumii, în mreaja unei povești care ar fi trebuit să spună istoria unei iubiri ca-n filme. Când Moody, bărbatul eroinei noastre, realizează că ea ar face orice numai să scape de regimul tiranic pe care acesta l-a instaurat, lucrurile ies de pe făgașul normal, iar încercările devin din ce în ce mai complexe.
Crimă, pasiune, frică, curaj, nebunie, Orient, Occident; toate acestea se întrepătrund magistral în lucrarea de față, iar noi, cititorii, luăm parte la fiecare scenă cu sufletul la gură. Autoarea nu se sfiește să aducă în fața noastră părți intime, angoase, trăiri contradictorii și chiar gânduri nebunești. Ea trăiește cu ardoare și tot așa vrea să-și spună povestea.
Fiecare capitol este dureros, iar lupta personajelor devine lupta noastră, a tuturor. Dincolo de drama acestei familii, trebuie să luăm în considerare și implicațiile politice despre care ne povestește autoarea. Războiul care a fragmentat țara de zeci de ani și patriarhatul care domină fiecare colțișor al acestui stat arab, sunt marcate cu inteligență de autoarea noastră, iar pelicula din 1991 va reda întocmai atmosfera narată și surprinsă în carte.
La nivel internațional, manuscrisul va fi extrem de comentat și criticat, dar și apreciat de elita literară de este ocean, dar și din Occident. Pe site-ul nostru, scrierea este de găsit în mai multe ediții, dintre care vom aminti următoarele: Univers (2018), Polirom (2018), Meridiane (2001).