Publicat pentru întâia oară în 1957, în Italia, romanul „Doctor Jivago" prezintă povestea de viață și iubirile unui medic. În vremuri de criză, căci revoluția dintre albi și roșii tocmai izbucnise în Rusia, Jivago își găsește refugiu în iubire. Pe fundalul unor conflicte de interese, într-o Rusie ostilă, aflată pe marginea prăpastiei, Jivago reușește cumva să își adăpostească familia de ororile revoluției.
Iubirea medicului pentru frumoasa Lara pare ruptă din basme, iar întâlnirea lor pare predestinată. Femeie puternică, cu chip angelic, Lara ascunde o poveste impresionantă. Prinsă la mijloc, între un soț influent, o familie disfuncțională și o iubire pasională, dar, la prima vedere, imposibilă.
Destinul Larei pare desprins din filmele de dragoste. Tânăra soție a unuia dintre cei mai importanți generali din Rusia, este nevoită să disimuleze o viață perfectă alături de bărbatul ei și de fiica lor. Aflăm mai târziu, pe măsură ce își fac apariția noi personaje, că Lara nu a avut o copilărie fericită, iar antipatia sa față de amantul mamei sale este justificată de tratamentul la care a supus-o acesta încă din adolescență. Observăm așadar, două laturi ale aceluiași personaj. Avem, pe de o parte, o Lara supusă, împăcată cu viața pe care o duce, iar, pe de altă parte, o Lara nemulțumită, ascunzând secrete și răni din trecut.
Când tânăra îl cunoaște pe doctorul Jivago, viața sa se schimbă radical, iar firul narativ al poveștii ia o întorsătură drastică. Între cei doi se leagă o poveste de dragoste impresionată, cu profunde accente dramatice, consumându-se într-o societate aflată în colaps financiar și moral.
Venirea lui Lenin la putere, căderea burgheziei și criza provocată de revoluție sunt doar câteva evenimente ce vor transforma romanul lui Pasternak într-o frescă socială a vremurilor sale. Căci viața în Rusia acelor timpuri nu era deloc una simplă, iar regimul comunist îngreuna și mai tare situația. Gerul cumplit, foametea și revolta populației împotriva guvernului corupt sunt câteva exemple care întregesc imaginea Rusiei de altădată.
Scriitorul reușește să aducă în prim plan povestea de dragoste dintre cele două personaje, însă nu fără a zugrăvi mai întâi portretul fiecăruia.
Prin urmare, Pasternak ne prezintă o analiză detaliată a protagoniștilor. Într-o antiteză măreață, Lara și Jivago sunt foarte diferiți, dar atât de asemănători. Jivago este dominat de idealuri mărețe, temându-se pentru viața celor dragi și crezând orbește în iubirea pentru aleasa sa. De cealaltă parte, Lara, deși îl iubește pe tânărul medic, nu se lasă ghidată de impuls și, deseori, alege rațiunea în detrimentul iubirii. Captivă între soț și iubit, măcinată de remușcări din trecut, Lara nu găsește o cale de scăpare.
Acțiunea romanului debutează lent, atingând un ritm alert spre final.
Pe lângă povestea de dragoste, ne sunt prezentate alte fire narative care se îmbină perfect spre sfârșit. Cunoaștem dramele personale ale celorlalte personaje, sărăcia lucie, frigul cumplit, decăderea burgheziei și ascensiunea liderului politic, Lenin. Toate acestea sunt presărate magistral într-un roman ce va face furori la nivel mondial.
Atât de apreciat a fost romanul încât realizatorii de la Hollywood au adus pe marile ecrane două ecranizări celebre. În 1965, Omar Sharif și Julie Christie au dat naștere celor două personaje principale, iar pelicula a fost inclusă în topul celor mai bune 100 de filme din toate timpurile, fiind câștigătoarea a nu mai puțin de 5 premii Oscar. Mai târziu, în 2002, o ecranizare cu Keira Knightley în rolul Larei avea să obțină 3 nominalizări la BAFTA.
Iubitorii literaturii rusești vor fi încântați să descopere această capodopera a maestrului Boris Pasternak, iar în rafturile anticariatul nostru sunt disponibile mai multe ediții, după cum urmează: Moldova (1997) Polirom (2004), Biblioteca Polirom (2010), Polirom (2013).