Cunoscut pretutindeni pentru romanul „Dracula", Bram Stoker este unul dintre cei mai apreciați scriitori ai literaturii universale.
Născut în Irlanda, provenind dintr-o familie simplă din rândul clasei de mijloc, Stoker avea să beneficieze de învățământ superior. La vârsta majoratului, obține o diplomă în matematică, însă nu acesta va fi domeniul care îl va atrage. Târziu, viitorul mate scriitor irlandez își găsește menirea și se angajează la o editură locală. Aici își dă seama că scrisul este adevărata sa pasiune, fapt pentru care începe să zugrăvească primele opere.
Stoker va scrie 13 romane complete, pe lângă câteva lucrări de teatru și articole de presă. Până la romanul „Dracula", scrierile sale nu sunt luate în seamă, ba chiar trec neobservate. Deși scriitorul nu a călătorit niciodată în partea estică a Europei, își va plasa acolo acțiunea romanului său atât de celebru. Stilul literar deosebit, accentele dramatice și atmosfera apăsătoare vor ridica manuscrisele lui Stoker la rang de artă. Mare parte dintre scrierile sale se încadrează în rândul romanelor de groază, însă ar fi injust să limităm la atât palmaresul atât de bogat al irlandezului.
„Rubinul cu șapte stele” apare pentru întâia oară în 1903 și este un roman de groază. Narată la persona întâi, poveste este fascinantă și imprevizibilă.
Protagonistul este tânărul Malcolm Ross, care se vede implicat într-o serie de evenimente tragice apărute de nicăieri. Băiatul este îndrăgostit de frumoasa Margaret Trelawney, fiica unui celebru arheolog. Când Malcolm este chemat la reședință iubitei sale și află despre obsesia viitorului său socru, lucrurile o iau razna.
Un arheolog la un pas de nebunie, o baltă de sânge, un schelet straniu agățat în perete, o hartă și o poveste halucinantă, acestea sunt ingredientele cu care tânărul erou trebuie să rezolve misterul.
Urmărind același tipar ca în cazul romanelor anterioare, Stoker adaugă fel și fel de artificii pentru a îngreuna misiunea eroului și a spori ritmul acțiunii. Ce căuta bătrânul Abel întins pe podea și care e pricina rănilor sale? Este într-adevăr obsedat de ideea conform căreia el are puterea de a trezi la viață forțe oculte ale Egiptului Antic? Știe Margaret adevăratele intenții ale tatălui său ori este la fel de surprinsă precum eroul nostru? Universul lui Stoker este greu de deslușit, iar răspunsurile le vom primi abia în părțile de final. Vom fi surprinși să aflăm că nimeni nu este cine pretinde și că Abel, în nebunia sa fără de înțeles, s-ar putea să dețină adevărul.
Cartea este, de la început până la sfârșit, un mister total, iar cititorului îi va fi aproape imposibil să o abandoneze. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale acesteia, după cum urmează: Artemis (1992), Artemis (2003).