Bret Easton Ellis este un cunoscut autor american, născut pe 7 martie 1964, la Los Angeles. Este fiul lui Robert Martin Ellis, dezvoltator imobiliar, și al lui Dale Ellis, casnică, părinții lui divorțând în jurul anului 1982. Și-a început cariera literară la 21 de ani, atunci când a apărut primul său roman, "Less than Zero", publicat de Simon&Schuster în anul 1985. Însă, adevăratul succes îl cunoaște după apariția celui de-al treilea roman al său, "American Psycho", publicat în anul 1991. Printre cele mai cunoscute cărți ale sale se numără: "Less than Zero" (1985), "The Rules of Attraction" (1987), "American Psycho" (1991), "The Informers" (1994), "Glamorama" (1998), "The Shards" (2023).
Romanul "Glamorama", publicat în anul 1998, la fel ca predecesorii săi, este menit sa fie un raport strident despre golul distrugător de suflet al culturii de consum americane. Acțiunea romanului se desfășoara în New York, un tărâm al celebrității auto perpetuate, unde oamenii sunt clasificați în funcție de aspectul, bogăția, nivelul lor de notorietate, și numărul de reviste în care apar pe copertă. Viața în această lume este îngustă și superficială, dar foarte intensă.
Romanul este, la fel ca "American Psycho", o mare colecție de paradoxuri: de adevăruri și minciuni, de frumusețe și frică, de lumină și întuneric, de principiu și depravare. Este o poveste de groază, care îl are în centrul atenție pe Victor Wade (numele său real fiind Victor Johnson), un newyorkez drăguț, în vârstă de douăzeci și ceva de ani, cu o carieră de succes în modeling. Victor și prietenii săi sunt foarte spirituali și rapizi, încât pot devia orice problemă sau cenzură: "Realitatea este o iluzie. Nicio tendință este noua tendiță". În lumea lor, ideile sau reacțiile nu contează prea mult, pentru că nimic nu are vreo valoare stabilă sau calitate durabilă. În cea mai mare parte a primei părți a cărții, Victor are mai multe aventuri, în timp ce încearcă să mențină o relație pe linia de plutire, deschizând și un club elegant în New York, evitând în același timp presa de scandal, care i-ar putea crea foarte multe probleme. Tot în această primă parte, aflăm informații despre F. Palakon, un bărbat care îl contactează pe Victor pentru a îl angaja.
În a doua parte a cărții, Victor se mută în Europa, ajungând să fie implicat în final într-o celulă teroristă, care pune bombe în multe orașe europene importante, creând foarte mult haos. Nu pare că există un scop real al întregii acțiuni, decât acela de a cauza mult haos, în trenuri, în apropierea muzeelor, în avioane, amenințând oficiali guvernamentali din întreaga lume cu uciderea familiilor lor. În finalul romanului, cititorul începe să pună la îndoială totul, este Victor Ward de fapt Victor Johnson, sunt ei una și aceeași persoană, sau acest Victor Ward a fost mereu o altă persoană care a fost facută să creadă că este Victor Johnson? Pentru a întelege cu adevarat cartea, aceasta trebuie citită cu o minte pregatită să fie confuză, dar să pună cap la cap informațiile prezentate în fiecare pagina, în timp ce acțiunea avansează. Nu există răspunsuri sau soluții evidente, însă autorul oferă posibilitatea de a teoretiza și specula pentru sine ceea ce s-a întamplat cu adevarat de-a lungul cărții.
Cartea "Glamorama" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în trei ediții, și anume: Polirom (2008), Robert Laffont (2000) și Vintage (1998).