Clive Staples Lewis s-a născut pe 29 noiembrie 1898 la Belfast, în Irlanda. Scriitorul şi savant, C S Lewis a scris aproximativ 40 de cărţi, multe dintre ele pe teme creştine, dintre care cele mai cunoscute ar fi Creştinism pur şi simplu, Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr, însă este poate cel mai celebru pentru Cronicile din Narnia, o serie de şapte volume pentru copii care au devenit lucrări clasice ale literaturii fantasy.
Lewis provenea dintr-o familie ce preţuia foarte mult cititul, studiul, educaţia. Tatăl său, Albert, era avocat, iar mama sa, Florence, absolvise Universitatea Regală din Irlanda, studiind matematică şi logică, într-o perioadă când femeile obţineau diplome universitare rareori. Copilul citea deja la trei ani şi la cinci scria povestioare despre lumi imaginare locuite de animale fantastice. După ce a primit o foarte bună educaţie acasă, în primii ani ai vieţii, Clive şi fratele său, Warren, au ajuns la şcoli particulare cu internat în Anglia. Discrepanţa de calitate educaţională a fost majoră, iar pe viitorul scriitor l-au salvat din acest punct de vedere, până la urmă, profesori buni de la Colegiul Campbell din Belfast şi un meditator, prieten apropiat al tatălui său, W. T. Kirkpatrick, cu ajutorul căruia a putut intra cu o bursă pentru studiul limbilor clasice la Oxford. C S Lewis carti. A participat la Primul Război Mondial în Franţa înainte de a începe cursurile la Oxford, terminându-şi apoi studiile într-un singur an, faţă de trei, cu o performanţă nemaiîntâlnită, aceea de a se specializa în texte în limba greacă şi latină simultan cu istoria şi filosofia clasică, apoi în limba şi literatura engleză. A predat apoi la Colegiul Magdalen din cadrul Universităţii Oxford din 1925 până în 1954. Din acest ultim an până în 1963 a fost profesor de engleză medievală şi renascentistă la Cambridge.
Crescut în credinţa catolică, C S Lewis a avut propriul traseu până să devină creştin cu adevărat, relatându-şi călătoria interioară în cărţi ca Regresul pelerinilor sau Surprins de bucurie. Partenerul său de căutări şi regăsiri spirituale a fost, printre alţii, J.R.R Tolkien, bunul său prieten. Pe lângă lucrările de apologie creştină - dintre care mai menţionăm Despre minuni, Cele patru iubiri, Treburi cereşti -, textele autobiografice, cărţile fantasy, C S Lewis a produs, în calitatea sa de cărturar redutabil, lucrări academice cum sunt Alegoria iubirii - un studiu al literaturii medievale - sau monografii ca O prefaţă la Paradisul pierdut , care este un studiu al poemului epic al lui John Milton.
Ultima carte pe care a scris-o a fost Scrisori către Malcolm, la începutul lui 1963. Bolnav de nefrită de câţiva ani, în iulie 1963 face un preinfarct. Demisionează de la catedră în august. Moare pe 22 noiembrie, în aceeaşi zi în care este asasinat JFK.