Carl Honore este un cunoscut jurnalist canadian, care a devenit cunoscut la nivel international după publicarea lucrării "În Praise of Slow", care urmărește istoria relației oamenilor cu timpul, eficiența, viteza și consecințele acesteia.
Cartea "Elogiu lentorii", publicată pentru prima oară în anul 2004, este o invitație adresată celor dependenți de viteză de a încetini ritmul și a trăi mai intens. În lucrarea sa, Honore vine cu argumente în favoarea mișcării "Slow", tratând situații simple, dar cu mare greutate. În prezent, oamenii sunt dependenți de viteză, nu mai știu să se plimbe, să respire, să se joace, într-un cuvand - să trăiască. Preferă o fugă permanentă, care nu le mai oferă timp pentru ei. Se grăbesc să mănânce, să ajungă acasă, la serviciu, la școală. Chiar dacă viața e scurtă, nu trebuie să uităm, în graba noastră zilnică, să o și trăim, să îi simțim frumusețea. Dintotdeauna, omul a luptat pentru a obține mai mult timp, a inventat noi tehnologii care să-l ajute în activitatea lui, în felul acesta el să poată avea mai mult timp pe care sa=l acorde lucrurilor importante, însă a devenit sclavul propriilor sale invenții - mașină, telefon, calculator, etc.
În cartea sa, Honore dedică un întreg capitol, intitulat "Slow food", modului în care ne hrănim, fiind un elogiu adus mâncării, dar și modului în care o preparăm. "Slow food" provine din Italia, acolo unde mișcarea a luat naștere în anul 1986, la inițiativa jurnalistului italian Carlo Petrini și a unui grup de activiști. Aceștia doreau să apere tradițiile culinare locale, mâncarea de bună calitate, plăcerea gastronomică, dar și tot ce înseamnă un stil de viață liniștit. În graba noastră am ajuns să preferam alimentele care sunt la îndemână, indiferent de riscurile aduse sănătății. În loc să stăm la masă împreună cu familia și prietenii, adesea alegem să mâncăm singuri, ceva rapid, de cele mai multe ori în timp ce facem altceva. Aceste obiceiuri alimentare au efecte grave asupra corpului nostru. Rata obezități este în creștere, atât pentru că mâncăm din ce în ce mai multe alimente procesate, pline de zahăr și grăsimi, cât și pentru că mâncăm rapid, nedându-i stomacului suficient timp pentru a-i spune creierului că am mâncat destul. Creierul are două moduri de gândire: gândirea rapidă (rațională, analitică și logică), și gândirea lentă (intuitivă și creativă). Nenumărate cercetări au arătat faptul că oamenii care obișnuiesc să gândească mai lent sunt mai puțin stresați și mai creativi în sarcinile lor de zi cu zi.
În "Elogiu lentorii", Carl Honore atinge toate aspectele vieții care ne afectează direct, pe care le neglijăm în agitația noastră zilnică. Cartea este precum un cerc, plecând dintr-un anumit punct, trecând prin toate părțile importante ale vieții, ca mai apoi să revină în punctul inițial. Există un lucru foarte important pe care-l pierdem din vedere în cursa năprasnică a vieții de zi cu zi, și anume daunele pe care ni le poate provoca această formă de viață atât de rapidă. Suntem atât de grăbiți încât nu mai reușim să vedem impactul pe care-l are această viteză asupra fiecărui aspect al vieții noastre - asupra sănătății, alimentație, muncii, relațiilor, mediului și comunității noastre. Uneori avem nevoie de un semnal de alarmă care să ne avertizeze că alergăm prin propria noastră viață, în loc să o trăim. Deseori, acel semnal apare sub forma unei boli, atunci când corpul spune "nu mai suport, oprește-te!".
Cartea "Elogiu lentorii" se regăsește pe rafturile anticariatului nostru în două ediții, și anume: Publica (2010), Curtea Veche (2019) și Publica (2008).