Filtre:
Edituri
 Penguin Books(8) Leda(3) Polirom(2) Univers(2) Mariner Books(1) Stock(1) Coresi(1) Pentru Literatura Universala(1) Humanitas(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (1)  10 - 20 Lei (1)
An aparitie
19462016
Limba
 Engleza(10) Romana(10) Franceza(1)
Coperti
 Brosate(21)
Colectii
 Biblioteca Polirom(2) Globus(2) Meridiane(1) Galeria de Proza(1) Cartea de pe noptiera(1)

Filtrează
Carti Carson McCullers
Ordonează
Pagina: 1
Carti Carson McCullers
Despre Carson McCullers

Carson McCullers s-a nascut pe 19 februarie 1917, in Columbus, Georgia, SUA. A fost o scriitoare si dramaturga americana, cunoscuta pentru lucrarile sale ce abordeaza teme precum singuratatea, marginalizarea si complexitatea relatiei umane. McCullers a crescut intr-o familie de clasa medie si a fost educata in Georgia, dar si in New York, la Juilliard School, unde a studiat muzica si literatura. A fost casatorita cu Jim McCullers, un soldat cu care s-a casatorit in 1937, dar relatia lor a fost una dificila, iar cei doi au divortat in 1941, inainte de a se recasatori in 1945. De-a lungul vietii sale, McCullers a avut probleme de sanatate, suferind de diverse afectiuni, inclusiv de o boala autoimuna care i-a afectat mobilitatea. A murit la 29 septembrie 1967, la varsta de 50 de ani, in New York, din cauza unui atac cerebral. McCullers a fost una dintre cele mai importante figuri literare ale secolului XX, iar lucrarile sale au fost apreciate pentru sensibilitatea lor si pentru abordarea tematicilor complexe legate de natura umana.

Carson McCullers a debutat in 1940 cu romanul The Heart is a Lonely Hunter (Inima este un vanator singuratic), care a fost imediat apreciat de critici si public. Aceasta lucrare a fost publicata de Harcourt Brace si a fost un succes major, fiind un bestseller si primind recenzii elogioase. Romanul a adus-o pe McCullers in atentia publicului larg si a stabilit-o ca o voce importanta in literatura americana a vremii.

Pe langa romanele sale, McCullers a colaborat si cu diverse reviste literare, iar multe dintre povestirile sale au fost publicate in periodice precum New Republic, Harper's Magazine si The New Yorker. De asemenea, a fost implicata in viata literara si sociala a epocii, fiind o figura notabila in cercurile literare din New York.

In ceea ce priveste viata sa personala, Carson McCullers a avut o serie de experiente dificile, atat pe plan amoroas, cat si din punct de vedere al sanatatii. Relatia sa cu sotul sau Jim McCullers a fost una marcata de conflicte, dar cei doi s-au recasatorit ulterior, desi divortul initial a fost semnificativ. McCullers a avut, de asemenea, o serie de relatii afective cu persoane de acelasi sex, ceea ce a fost considerat un subiect controversat in epoca. Desi aceste detalii nu au fost intotdeauna deschise publicului larg, scrierile sale au explorat adesea teme legate de sexualitate, izolare si diferenta, reflectand propria ei experienta interioara.

McCullers a avut si o sanatate fragila pe parcursul intregii sale vieti, suferind de o boala autoimuna care i-a afectat mobilitatea si a dus-o la o serie de complicatii, inclusiv un accident vascular cerebral fatal in 1967. Desi a avut o cariera literara scurta, lucrarile sale au avut un impact semnificativ asupra literaturii americane si continua sa fie citite si studiate in prezent.

The Heart is a Lonely Hunter (1940) – Primul roman al lui Carson McCullers, care i-a adus faima internationala. Este o poveste despre singuratate si cautarea conexiunii umane, urmarind viata unor personaje diverse intr-un mic oras din sudul Statelor Unite. Romanul este adesea considerat o capodopera a literaturii americane, fiind apreciat pentru profunditatea psihologica si pentru abordarea sa empatica a izolarii umane.

Reflections in a Golden Eye (1941) – Un roman intunecat care exploreaza temele pasiunii, dorintei reprimate si disfunctionalitatii emotionale, prin intermediul unei povesti despre doi soti si relatia lor complicata intr-o garnizoana militara. Stilul sau gotic si atmosfera tensionata fac din aceasta lucrare una dintre cele mai provocatoare ale sale.

The Member of the Wedding (1946) – Acest roman urmareste viata unei adolescente, Frankie Addams, care se simte singura si neinteleasa, cautand sa-si gaseasca locul in lume. Este o lucrare despre maturizare, identitate si relatiile familiale. A fost foarte apreciata de critici si a fost adaptata atat pentru teatru, cat si pentru film.

The Ballad of the Sad Café (1951) – O nuvela care exploreaza complexitatea iubirii, a geloziei si a dorintei in cadrul unei mici comunitati din sudul Statelor Unite. Aceasta lucrare este adesea considerata una dintre cele mai originale ale lui McCullers, datorita stilului sau liric si personajelor sale memorabile.

Clock Without Hands (1961) – Ultimul roman publicat in timpul vietii sale, care trateaza teme precum moartea, justitia si destinul. Actiunea are loc in sudul Statelor Unite si urmareste o serie de personaje care se confrunta cu propriile lor dileme morale intr-o perioada de schimbare sociala si politica.

Aceste opere reflecta preocuparea lui McCullers pentru marginitile umane, singuratate si dorinta de a gasi conexiuni autentice intr-o lume plina de obstacole.

Carson McCullers a fost primita cu entuziasm de critici la debutul sau, in special datorita impactului initial al romanului The Heart is a Lonely Hunter, care a fost considerat o lucrare remarcabila, evidentiind profunditatea psihologica si sensibilitatea cu care abordeaza temele singuratatii, izolarii si conexiunii umane. A fost apreciata pentru abilitatea sa de a crea personaje complexe si vulnerabile, dar si pentru stilul sau liric si emotiv. Criticii au observat rapid originalitatea viziunii sale asupra vietii, fiind adesea comparata cu alti mari autori americani, precum William Faulkner sau Eudora Welty.

La finalul vietii sale, critici literari au subliniat faptul ca McCullers a ramas o figura unica in literatura americana, ale carei lucrari contin o profunzime emotionala remarcabila si o intelegere profunda a complexitatii conditionale umane. In ciuda problemelor sale personale, scrierea ei a ramas un far al sensibilitatii, iar lucrarile sale continua sa fie studiate si apreciate de noi generatii de cititori si critici.

Opere: Inima-i un vanator singuratic, Balada tristei cafenele, Ceasornic fara minutare.
Cărți populare scrise de Carson McCullers: Inima-i un vanator singuraticBalada tristei cafeneleIn vara aceea verde

sus