Teodor Moldovan a plecat din țară în urmă cu douăzeci de ani, a lăsat în urmă tot, dar mai ales a fugit de o mare și imposibilă iubire. Trăiește în Vest multă vreme, își creionează o carieră de succes, are bani, dar se simte mai singur ca niciodată. Astfel, decide să revină în România, dar, ajuns înapoi, vede o societate care nu a progresat prea mult de la plecarea sa. Cumva, peste patria sa a trecut vremea degeaba, iar șansele să se restabilească aici sunt mici. Pe Valeria nu o mai găsește sau nu știu unde să o caute, așa că pornește într-o călătorie spirituală nemaipomenită, care îi va lăsa urme adânci și îl va pregăti pentru viață. Ajuns într-o zonă izolată de munte, are ocazia să-l cunoască pe Ion, un maseur orb, care îi dă viața și planurile peste cap.
Aici, Teodor înțelege că viața adevărată este orientată spre altceva, că nimeni nu îți poate dicta cum să trăiești și că doar atunci când faci pace cu trecutul, poți să te bucuri de viitor. Dragostea și ura, prietenia și succesul, dramele personale și lecțiile de viață, toate acestea sunt definitorii în dezvoltarea spirituală a personajului nostru. Va reuși acesta să găsească liniștea mult dorită? O va regăsi pe fosta lui iubită? Acestea sunt întrebările care ne vor chinui până la capăt și la care vom primi răspuns abia la finalul lucrării. Florescu este un vizionar, un nostalgic absolut, care pune mare accent pe latura psihologică a lucrării sale, dar și pe eroul pe care îl creionează. Reflecțiile sale personale sunt inserate cu inteligență în text și nu ne vor deranja, ba dimpotrivă, ne vor ajuta să înțelegem mai bine textul. Avem de-a face cu un autor contemporan de mare valoare, ale cărui opere vor fi surse de inspirație pentru generațiile viitoare.
Se inspiră din cotidian, din banalitatea zilelor sale, din lungile plimbări prin Cișmigiu și din momentele importante din viața sa. Teodor, eroul, este o reflecție a autorului, iar parcursul său este unul interesant, plin de suișuri și coborâșuri, de zile triste, de nostalgie, de fel și fel de întâlniri, de neputințe mascate, de angoase stranii și de fel și fel de măști, pe care le poartă în funcție de momente și de contexte.
Cartea va fi tradusă în 3 limbi străine și va fi foarte apreciată mai ales în Franța. Autorul însuși mărturisește că nu se aștepta la o asemenea primire pe piața de carte. Va primi premii literare diverse, fiind distins cu Premiul pentru Debut, dar și cu alte ovații. Ulterior, lucrarea sa va fi discutată în cadrul unor evenimente publice, a unor cercuri literare. Eroul nostru, Teodor, ne va cuceri și ne va determina să privim diferit viața. Întâlnirea cu orbul este momentul care îi va schimba viața din temelii.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, dintre care amintim următoarele: Polirom (2014), Polirom (2018), Humanitas (2014).