Eterna îndrăgostită a literaturii române, Cella Serghi, va oferi publicului arta sa sub forma unor romane splendide. Pasionată de scris, iubitoare de literatură vechi și amantă eternă a mării, Cella o figură controversată în epocă, iar romantismul său ne va cuprinde și ne va cuceri pretutindeni. Născută la malul mării, se va întoarce întotdeauna acasă și va lucra cu pasiune la manuscrisele sale fermecătoare. Va evoca întotdeauna marea ca fiind marea sa iubire și se va consuma treptat, ca valurile în larg. Visătoare, pasională și nutrind o dragoste obsesivă pentru Camil Petrescu, Cella va cunoaște deznădejdea și nostalgia.
Sinceră în scrierile sale, își va construi personajele după chipul și asemănarea sa, iar poveștile îi vor fi contestate și adulate deopotrivă. Pe lângă pasiunea pentru scris și literatură, este atrasă de ceasuri și studiază, temătoare, timpul și scurgerea neînduplecată a acestuia.
Înainte de Mirona, ori de celebrul său roman, Pânză de păianjen, Cella a scris articole și scurte povești de dragoste, care vor fi publicate în gazetele veacului său. Totuși, iubirea pentru Petrescu o va ajuta să dea frâu imaginației și, cuprinsă de reverii și dorințe nespuse, va evoca povești incredibile, care ne vor fascina și ne vor cuceri.
La o analiză mai atentă, va fi comparată cu alte autoare străine, iar scrierea acesteia va fi amplu analizată. Romantismul va fi și de această dată adus în prim plan, iar emoția este la cote înalte la fiecare paragraf. Personajele sunt inspirate din realitatea Cellei Serghi, iar dezamăgirile personale sunt aduse în prim plan și de această dată. Marea va fi din nou prezentă, iar scriitoarea noastră pare cumva captivă în trecut, într-o vreme în care era fericită.
Romanul de față este unul plin de farmec, iar personajele sunt demne de îndrăgit. Un bărbat și o femeie sunt puși în fața unor obstacole grele, pe care numai împreună le pot învinge. Un secret din trecut le tulbură iubirea, iar răzbunarea unei amante îi va urmări până aproape de final. Niciunul nu știe ce îi așteaptă, dar cei doi par mai uniți ca niciodată.
Serghi își folosește toată imaginația, iar metaforele sale ne vor uimi și ne vor ghida până la finalul scrierii. Adesea, ne vom simți întorși în timp, în vremea în care iubirea adevărată mai exista, iar relațiile erau trainice și puteau face față provocărilor.
În fața cazinoului din Constanța, cei doi își vor jura iubire veșnică, dar vor reuși să păstreze această promisiune? Cine va reuși să îi despartă și, mai ales, de ce? Pe alocuri, scrierea are pasaje pline de suspans, pe care le vom trăi la intensitate maximă. Acțiunea este intensă și ne va bucura sufletul, iar dragostea celor doi ne duce cu gândul către un film vechi, din epoca de aur a cinematografiei.
Opera va fi tradusă în franceză și germană și distribuită în Europa. Cella Serghi devine celebră pretutindeni, iar pe site-ul nostru, cartea poate fi găsită în mai multe ediții: Meridiane (1997), Venus (2001), Univers (2004).