Despre Cesare Pavese
Cesare Pavese, născut pe 9 septembrie 1908 la Santo Stefano Belbo, în Italia, a fost un poet, critic, romancier şi traducător, căruia i se datorează şi introducerea lucrărilor multor scriitori moderni de limbă engleză în Italia. Oraşul său natal era locul unde tatăl său, Eugenio Pavese, oficial al statului, avea o proprietate. Eugenio a murit când Cesare avea şase ani, iar mama sa, Consolina, s-a îndepărtat de fiul ei. A crescut, însă, la Torino, unde a urmat liceul şi universitatea. I-a fost imposibil să-şi publice creaţii o mare parte din timp din cauza cenzurii fasciştilor aflaţi la putere, aşa că a început să traducă autori americani din anii 1930 şi 1940: Sherwood Anderson, John Steinbeck, Ernest Hemingway, John Dos Passos. De asemenea, a tradus şi textele ale lui William Faulkner şi James Joyce.
Fondator şi editor până la finalul vieţii la editura Einaudi, a publicat şi revista antifascistă La Cultura. Acest fapt a dus la arestarea şi încarcerarea sa în 1935. I-a fost acordată libertatea după ce a scris volumul de poezii, Muncă grea, apărut în 1936. Cea mai mare parte a cărţilor lui Cesare Pavese i-au apărut în intervalul de după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi moartea sa. A devenit preocupat de semnificaţia simbolurilor, a miturilor şi a arhetipurilor; una dintre cele mai interesante cărţi ale sale este Dialoguri cu Leuco, în care sunt grupate conversaţii scrise într-un mod poetic a căror temă este analiza naturii umane. În opera pentru care este poate cel mai cunoscut, Luna şi focurile, relatează povestea unui om care încearcă să se regăsească vizitând locurile în care a crescut. O altă celebră carte a sa este Casa de pe colină, pentru care a primit Premiul Stega. La scurt timp după acest eveniment, Cesare Pavese s-a sinucis într-o cameră de hotel.
Multe lucrări ale sale au apărut după moartea sa, inclusiv un volum de poezii de dragoste, colecţia de povestiri Noapte de sărbătoare sau autobiografia vieţii sale interioare, Meseria de a trăi. Colecţii ale lucrărilor sale au fost publicate de Italo Calvino.