Scrierile despre un personaj tânăr, care se află într-o perpetuă căutare de sine s-au înmulțit în ultimii ani. În fond, ne identificăm cu aceste personaje și ducem alături de ele drumul vindecării spirituale. Daniel Abagiu este un astfel de personaj, care ne emoționează și ne determină să fim alături de el până la finalul călătoriei. Lucrarea de față este una simplă, liniară, dar care ne pune în fața unor procese de conștiință incredibile. Cumva, autorul este prins într-un tumult extraordinar și evocă fel și fel de întrebări despre viață, existență și plăcerea de a trăi. Se întoarce la comunism și ne evocă evenimente din acea perioadă, punând în balanță fel și fel de trăiri și angoase ale eroului.
Daniel Abagiu este un oarecare, duce o viață monotonă, jonglează între o slujbă plictisitoare și zilele libere pe care și le petrece lenevind în apartamentul său comunist sau frecventând baruri obscure de cartier. Este, e clar, un visător, dar nu face nimic pentru a-și îndeplini visurile. Urăște să se trezească dimineața, cheltuie banii pe frivolități și caută mereu refugiu în alcool. Nu se consideră bețiv – dar asta este deja discutabil.
Uneori bea să uite, alteori bea să-și amintească. Este curajos, dar fricos în alte circumstanțe. Autorul nu îl lasă însă să se înece în melancolia sa și îl aduce în fața publicului, dezbrăcându-l de secrete. Prin urmare, avem de-a face cu un personaj, care nu știe exact încotro se îndreaptă, dar vrea dinadins să scape de rutina care-l macină. Suntem puși în fața unei situații incredibile, luăm parte la răsturnări amuzante și ne bucurăm de jovialitatea cu care narează autorul. Abagiu este prins într-un labirint al emoțiilor și nu știe cum să se îndepărteze de acestea. Nu știe ce caută sau încotro merge, dar știe că nu mai poate sta pe loc.
Cartea este amuzantă și plină de contraste. Autorul folosește descrieri și ne pune în pielea eroului de nenumărate ori. Jonglăm între suspans și comedie și suntem martori la o căutare perpetuă a unei vieți mai bune. Pe fondul regimului comunist, lucrurile capătă adesea nuanțe dramatice, iar publicul caută să înțeleagă cât mai bine contextul. Treptat, suntem prinși într-un soi de literatură modernă, cu trimiteri către posterioritate și cu tentă moralizatoare.
Autorul nu se aștepta ca lucrarea sa să aibă un asemenea succes, dar apoi ajunge să se mândrească cu ideile cuprinse în acest volum. Ulterior, scrie încă două volume de mare impact și devine unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani ai țării noastre. Lucrarea sa servește drept sursă de inspirație pentru autorii aflați la început de drum și va fi reeditată în mai multe ediții, chiar tradusă în mai multe limbi străine. Ajunge la vânzare în Franța și Germania, iar autorul este invitat la diverse show-uri cu caracter literar pentru a discuta despre al său volum.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2014), Polirom (2012).