Romancier, nuvelist și prozator, Cesar Petrescu se remarcă în literatura română cu scrierile sale de proză artistică, nuvele sau romane de scurte întinderi și reușește să își cucerească publicul încă de la primele manuscrise. Petrescu devine o figură cunoscută și în politica vremurilor și intră în numeroase conflicte cu clasa conducătoare. Bună bucată de vreme avea să scrie poezie și proză scurtă, după care se îndreaptă către nuvele și povestiri, însă, trebuie spus, succesul ii va fi garantat de toate acestea.
Personajele sale sunt adesea din rândul burgheziei vremurilor și sunt înzestrate cu numeroase calități, dar au și năravuri greu de domolit. Bărbații din operele lui Petrescu sunt puternici și au adesea funcții importante și de pe urma cărora au câștiguri materiale bogate. Femeile sunt dominate de dragoste și orbite de un ideal pentru care îl urmăresc până la capătă, fie ce o fi și indiferent de obstacolele care li se pun în cale. Relația dintre cele două genuri este problematică, când liniștită și pașnică, când tumultoasă și plină de răsturnări de situație. La Petrescu iubirea este diferită și mai mult realistă decât ideală.
„Duminica orbului” este una dintre cele mai căutate scrieri semnate de Cezar Petrescu. Acțiunea cărții de petrece în decursul unei singure zile și îi are în centrul istoriei pe Sergiu Miclăuș și profesoara Gina Alimănescu. Fiecare poartă în suflet răni din trecut, el este un împătimit al cărților și al alcoolului, ea suferă de pe urma unei vechi iubiri, care i-a distrus inima. După o perioadă neagră și obscură a vieții lor, o lungă retragere la țară, viața îi aduce din nou în neliniștitul și aglomeratul București. Ironia sorții face că cei doi călătoresc cu același tren, iar mâna destinului face să se întâlnească și chiar să se pornească o adevărată poveste de dragoste. Între cei doi se leagă o poveste minunată, romantică și emoționantă, însă fatalitatea face ca planurile lor sa nu se îndeplinească.
În agitația din pe peronul gării, în nebunia iubirii fulgerătoare, cei doi își promit că se vor revedea ziua următoare. Curios sau nu, de aici înainte încep problemele și răsturnările de situație. Petrescu trezește sentimente noi în cititorul său și reușește să impresioneze cu fiecare scena, deși nu este un scriitor romantic, nici pe departe. Sfârșitul operei este dificil de asimilat și chiar ne uimește prin tragismul său, însă frumusețea romanului ne va cuceri pe deplin. Scrierea este apreciată atât în țară, cât și în străinătate, iar stocurile se epuizează rapid la numai câteva săptămâni de la apariție.
Astăzi este un manuscris clasic al literaturii universale și poate fi găsit pretutindeni, iar pe site-ul nostru este disponibil în mai multe ediții, după cum urmează: Lucman (2007), Gramar (1997), Universală (1930).