Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în comuna ieșeană Cotnari unde a trăit o viață întreagă și tatăl său, inginerul Dimitrie Petrescu. A urmat școala locală apoi a mers la liceu la Roman și Iași, oraș unde a și obținut licența în drept. Începe să colaboreze cu ziarele Facla și Opinia în care va scrie diverse articole, iar din 1915 și cu Cronica Bucureșteană. Se îmbolnăvește de tuberculoză și o perioadă nu va mai face nimic, ba mai mult, vor fi găsite nereguli financiare și va fi pasibil de închisoare. După război se va muta la București și va lucra pentru marile ziare ale capitalei, iar la doi ani distanță se mută la Cluj și scrie primul său volum "Scrisorile unui răzeș". Călătorește în Franța și Italia iar în acest timp va scrie romanul "Întunecare" ce va fi apogeul carierei sale. În 1931 primește Premiul Național pentru Literatură și începe să scrie din ce în ce mai mult. Aurul negru, Duminica orbului, 1907 sau Cocârț și bomba atomică sunt doar câteva dintre titlurile cu care a ajuns de o importanță mare în țară.
Romanul "Greta Garbo" a apărut pentru prima dată la editura Curentul în 1930. Urmează apoi Instituitul de Arte Grafice și Editura Timpul în 1935 și editura Crisadi în 1965.
Ce caz este mai reprezentativ din punct de vedere social și psihologic în cultură dacă nu Greta Garbo? Să nu credeți că este o biografie, este o comparație între ea și o simplă fată de liceu. Alina Gabor este numele ei și vrea să devină femeia fatală, o muză sau o nimfă, să joace pe marile scene și să îi știe tot globul numele. Acțiunea nu este cine știe ce, eu as fi categorizat cartea ca fiind filosofică, însă dacă autorul a spus că este roman, cine sunt eu să îl contrazic? Pe fundal se conturează o Românie interbelică, peisaje care mai de care și povești de pe atunci vă vor emoționa uneori până la lacrimi. Când Alina va învăța cum să se îmbrace, cum să se comporte și cum să își etaleze atitudinea va deveni o adevărată Greta Garbo a României.