Prozator , nuvelist și traducător de renume, Cezar Petrescu este unul dintre cei mai apreciați scriitori români. El pictează un univers nou, plin de intrigă și melancolie și își zugrăvește eroii într-o manieră nemaipomenită. Cunoaștem scrierile de impact ale lui Petrescu, dar ne este și mai familiar din cauza obsesiei pe care Cella Serghi a făcut-o pentru el. Dragostea femeii l-a urmărit multă vreme și, deși diferența de vârstă dintre ei era considerabilă, gazetele vuiesc că ar fi trăit o dragoste pasională, dar fugară ca o zi de august.
Petrescu va fi urmărit întreaga viață de fel și fel de tragedii, iar scrierile sale stau sub semnul unei nostalgii morbide. Personajele sale sunt inspirate din realitate, iar veacul său este cel care îl va inspira cel mai tare. Iubește cu patos literatura, cultura veche și istoria. Călătorește în Grecia și alte state din Vest, dar acasă este mereu România. Drama sa cea mare este moartea fiului său, care decide să se sinucidă din dragoste, după ce își omoară iubita. Petrescu, care s-a opus radical legăturii dintre cei doi tineri, avea să devină o umbră a ceea ce a fost, iar acest moment îl va urmări pentru totdeauna. Nu va scrie niciodată despre acest eveniment, dar lucrările sale vor purta mereu mantia grea a regretului.
Cartea de față este una dintre cele mai apreciate la nivel național și probabil una dintre cele mai sincere din cariera de publicist a lui Petrescu. Scrisă cu patos, cuprinde o istorisire extraordinară despre viață și despre felul în care se trăia la acele timpuri. Personajele sale sunt pline de farmec, cuceritoare și menite să ne poarte într-un univers literar nou, pe care avem ocazia să-l descoperim cu încetul. Lucrarea este destinată celor care vor să cunoască dedesubturile unei societăți pline de tradiție, dar care nu și-a exploatat mereu potențialul. Literatura lui Petrescu este diferită, plină de simboluri și ne poartă departe, în vremuri pe care nu le-am trăit, dar care ne vor cuceri cu siguranță. Avem de-a face cu un context politic complicat, cu un soi de vervă națională, care ne va cuceri, dar ne va uimi deopotrivă. Suntem martori ai istoriei, iar istoria se rescrie sub noi.
Personajele provin din mai multe categorii sociale și sunt parcă captive într-o lume veche, plină de reguli și cutume absurde, dar au cumva o rânduială în mintea omului liber. Lucrarea va fi extrem de bine primită în țară și, mai apoi, va fi tradusă în mai multe limbi străine. Numele lui Petrescu devine cunoscut relativ rapid, iar cartea aceasta îi va spori celebritatea. Fiecare capitol este dedicat altui sector social și fiecare personaj joacă un rol cheie în dezvoltarea acțiunii. Autorul este un maestru al cuvintelor, un vizionar, un nostalgic incurabil, un ins secretos, care are darul de a ne uimi și fascina deopotrivă. Lucrarea este de găsit pe site-ul nostru în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1999), Editura pentru Literatură (2002), Meridiane (1998).