Cezar Petrescu se remarcă în literatura română cu o serie de scrieri care vor atrage interesul și vor stârni controverse în rândul intelectualilor vremii. Intrat într-un conflict cu clasa conducătoare a vremurilor, autorul încearcă să se țină departe de nebunia mediatică care se pornise în jurul său. Comunismul și cenzura îl vor afecta puternic, însă talentul său va fi de neînlocuit, iar operele sale ajung astăzi între cele mai bune scrieri din literatura universală. Deși nu se dă înlături de la a scrie poezie sau scrieri de tip jurnal, scriitorul se inspiră mult de la francezi și ajunge să ii calce pe urme genialului Zola ori sa împrumute din splendoarea lui Baudelaire. Totuși, nu va fi atât de simetric și nu va respecta întocmai descrierile amănunțite precum cei amintiți mai sus, ba din contră, nu am greși dacă l-am numit pe Petrescu un atipic, un răzvrătit.
Nebunia din volumele sale, maniera exemplară de prezentare și serozitatea cu care își conturează personajele ne va determina să îl iubim încă de la primele pagini. Lucrările sale sunt deosebite, greu de egalat și aproape imposibil de depășit.
„Simfonia fantastică” este una dintre cele mai puțin cunoscute nuvele semnate de Petrescu, dar una dintre cele mai apreciate. Lucrarea este o poveste fantastică încâlcită, greu de înțeles de mintea cititorului, poate obișnuit cu relatări simple, de duminică. Cartea prezintă povestea unui cuplu aparent simplu și normal, care pare că ar avea toate cele necesare unui trai bun. Bărbatul deține o funcție importantă în stat și este pe cale să devină ministru, dacă lucrurile în partid merg pe făgașul normal. Consoarta sa, o femeie superbă și tânără, se arată a fi o parteneră iubitoare și de încredere, numai că un secret teribil se ascunde în spatele acesteia. Cumva, femeia își înșală bărbatul în somn, cu tot soiul de tipi dubioși și accede într-un joc nebunesc din care îi este imposibil să iasă.
Tema scrierii va fi tratată de Petrescu și în nuvela „Somnul”, însă aici va fi dezbătută pe îndelete și va impresiona și șoca deopotrivă. Aflând de condiția bizară a soției sale, bărbatul este măcinat de o gelozie fără margini și pare că duce pe umerii săi povara întregii lumi. Cititorul este invitat să pătrundă în mintea femeii, să ii cunoască toate temerile, să trăiască cumva în povestea acesteia și, mai mult, să o înțeleagă.
Petrescu dă naștere unei povesti extraordinare despre iubire și ură si expune o luptă imposibilă împotriva unei forțe de nestăpânit. Goana nebună într-un univers fără margini, chinul de a se elibera al femeii și durerea bărbatului sunt numai câteva elemente care ne vor determina să urmărim lucrarea până la final. Volumul poate fi găsit pe site-ul nostru, la numai un click distanță, în numeroase ediții: Cugetarea (1944), Scrisul Românesc (1988), Națională (1930).