Daca ar fi să rezumăm existenta lui Charles Bukowski într-un roman, acesta ar avea număr nelimitat de pagini. Geniul nebun al secolului de aur al literaturii avea să hoinărească vreme îndelungată prin lume și sa culeagă tot soiul de experiențe pe care, mai târziu, le evocă în romanele sale. La începutul carierei sale, Bukowski scrie poezii numai în secret, le ține ascunse într-un carnet tocit și nu visează să devină un nume mare în literatura universală. Pentru a se întreține, își găsește de munca la Serviciul Poștal al Statelor Unite. Aici scriitorul are parte de cele mai frumoase și stranii momente din întreaga sa existență de până atunci. Astfel, câțiva ani mai târziu, avea să aducă în fața publicului o lucrare intitulată simplu, „Poșta”. Romanul este, după cum ne-a obișnuit, redactat în stilul caracteristic al lui Bukowski, colorat din punct de vedere lingvistic și fără să respecte o singură linie narativă.
Cartea este una cu caracter autobiografic, care, pe alocuri, capătă accente de parodie și chiar amuză cititorul. Dar când a fost Bukowski un scriitor sobru și serios? Ei bine, niciodată, căci în cele mai negre momente ale vieții sale, scriitorul a găsit un motiv să meargă mai departe și să își păstreze spiritul jovial. Un visător ca Bukowski nu ar putea niciodată crea un manuscris trist ori sobru. Astfel, lucrarea de față este o pagină din istoria vieții sale, cu bune și rele, cu zile dulci și clipe amare, pe care le depășește în bezna aburilor de alcool și în amețeala opiumului. Bukowski nu este niciodată singur, întotdeauna împarte patul cu vreo femeie frumoasa și mult mai tânără decât el, iar acest fapt îi conferă o doză în plus de egoism. Bukowski nu ia viața în serios, dar iubește fiecare zi a acesteia. Își petrece astfel timpul între serviciul de la poștă și desele întâlniri pe care le are prin bodegi. Astăzi trăiește ca un cerșetor, calculând chiar și ultimul sfanț, mâine este un rege și face cinste tuturor celor prezenți la bar. Astăzi își urăște viciile și dorește să se lepede de acestea, dar mâine le îmbrățișează cu ardoare și se întoarce spre desfrâul care îi va domina întreaga existență.
Romanul cuprinde imagini emoționante, pasaje descriptive deosebite, întâlniri catastrofale ori de succes, trimiteri către oamenii importanți din gașca sa ori către cei mai mizerabili pe care i-a cunoscut de-a lungul timpului. Autorul creionează aici o poveste despre viață și moarte, despre resemnare și iluzie, despre beția în propriile vise, despre imprevizibila ziuă ce o să vină și despre nelegiuita zi ce tocmai s-a încheiat. La capătul acestor confesiuni stă întotdeauna el, eroul, autorul însuși, asemenea unui cavaler întors de la luptă, măcinat de trăiri interioare profunde, dar întotdeauna mândru. Cartea impresionează și șochează audienta, dar se vinde într-un ritm alert la numai câteva săptămâni de la apariție. La numai un click distanță, pe site-ul nostru, este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2004), Polirom (2017).