David Copperfield este al IX-lea roman scris de Charles Dickens și a fost publicat pentru prima dată în anul 1850.
Romanul în are ca personaj principal pe David Copperfield și descrie viața acestuia până atinge vârsta adolescenței și de adult. Este scris la persoana întâi singular și descrie aventuri, prieteni și inamici pe care-i întâlnește pe parcurs. În această călătorie de la copilărie la viața de adult, trece prin mai multe etape influențate de diverse persoane.
Deși este scrisă la persoana întâi singular, David Copperfield este considerat a fi mai mult decât o autobiografie, trecând peste limitele acesteia prin originalitatea scrisului și bogăția temelor abordate. Multe din elementele romanului urmăresc evenimente reale din viața lui Dickens. Se numără printre cărțile lui preferate și chiar spunea că: "...ca mulți părinți, am un copil preferat. Și numele lui este David Copperfield."
În completarea temei principale a romanului, Dickens a inclus și multe aspete ale vieții din Era Victoriană, pe care a vrut să le pună în lumină sau ar fi dorit să le schimbe. În acest sens se folosește de satiră atunci când pune în scenă atitudinea clasei sociale de mijloc vis-a-vis de prostituție, statutul femeilor în cadrul mariajului, structura clasei superioare întotdeauna rigidă. Reușește și să atragă atenția asupra lucrurilor pe care ar fi vrut să le schimbe, lucru precum: legislația privind criminalii, calitatea școlilor, angajarea copiilor în fabricile apărute excesiv în secolul IX.
Simbolistica este foarte prezentă în David Copperfield și include: închisori, marea, flori, animale, vise și smeul Domnului Dick. Henri Suhamy spunea: "Simbolismul lui Dickens constă în puterea acestuia de a acorda semnificație detaliilor fizice. Constanța cu care aceste detalii se repetă contribuie la adâncirea emblematicului acestora."
Este fără îndoială o călătorie plină de dramatism și cu personaje memorabile: Uriah Heep cel fără scrupule, domnul Murdstone cel fără de inimă și deosebita mătușă Betsey.