Charles Dickens, pe numele său complet Charles John Huffman Dickens, a fost unul dintre cei mai mari romancieri ai epocii victoriene. S-a născut pe 7 februarie 1812 în Portsmouth, Anglia și a murit pe 9 iunie 1870 în Gad’s Hill, Kent. A avut o copilărie dificilă, familia lui fiind îngreunată de probleme financiare și a fost nevoit să muncească de mic copil pentru a-și ajuta părinții, însă această experiență l-a marcat profund și s-a lăsat reflectată în operele sale. Vom descoperi un stil realist în multe dintre romanele publicate, fiind abordate teme precum sărăcia, abuzul copiilor, justiția socială și ipocrizia societății victoriene. Charles Dickens este autorul a numeroase romane celebre precum “Oliver Twist”, “Marile speranțe”, ori “David Copperfield”, însă în perioada de mijloc a carierei lui, 1840 și 1860, acesta a publicat și numeroase povestiri mai puțin cunoscute, dar la fel de fermecătoare precum “The Haunted Man and the Ghost’s Bargain”, “The Chimes”, ori “The Battles of Life”.
Printre povestirile lui Charles Dickens regăsim și “Osul de pește fermecat”. Aceasta a fost publicată prima oară în 1867 în colecția de povești “Holiday Romance”. Mai târziu este publicată de editura Ion Creangă în 1975, dar o regăsim și în colecția Arthur retro de la editura Arthur publicată în 2020. Alicia este o tânără prințesă, dar cea mai mare și cea mai responsabilă dintre cei 19 copii ai regelui Watkins I. Însă situația familiei regale nu este tocmai una fericită, luptându-se cu numeroase probleme financiare, dar și de sănătate. Într-o zi, prințesa Alicia primește un os fermecat de la zâna Grandmarina. Acest dar neașteptat are o putere uimitoare. Zâna îi spune prințesei că osul îi poate îndeplini o dorință, o singură dorință, atunci când este absolut necesară. Prințesa nu se lasă copleșită de puterea osului și în ciuda greutăților, rămâne curajoasă și continuă să ducă o viață plină de provocări. În cele din urmă, când situația familiei ei devine extrem de anevoioasă, Alicia folosește osul de pește pentru a-și îndeplini dorința mult așteptată. Însă își păstrează înțelepciunea și altruismul și nu o folosește pentru ea, ci pentru binele întregii familii.
“Osul de pește fermecat” este o poveste plină de povețe, despre responsabilitate, înțelepciune și despre cum tinerii, uneori pot fi mai raționali decât cei în vârstă.