Publicată pentru întâia oară în 1843, nuvela lui Dickens avea să facă înconjurul lumii. Adaptată pentru filme, desene animate și benzi desenate, „Poveste de Crăciun” devine legendară în imaginarul colectiv. La doar un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru sunt disponibile mai multe ediții ale cărții, dintre care amintim: Curtea Veche (2012), Excelsior (1990), Wordsworth (1993), Corint Junior (2009).
Conținând accente fantastice, povestea omului care primește vizita a trei fantome în noapte de Crăciun îi va speria pe cei mici, dar și pe cei mari. Nuvelă simplă, fără detalii minuțioase sau descrieri ample, avea să cucerească rapid publicul din întreaga lume.
Deși la prima vedere pare o carte destinată în special copiilor, este o critică adusă sistemului capitalist ce tocmai acaparase lumea.
Dickens vorbește despre bogăție fără limită, despre tristețe și singurătate, dar face trimiteri interesante către divinitate și credință.
Apelând la diverse mituri și simboluri, autorul construiește o adevărată capodoperă. Imaginea bătrânului ursuz, care nu prețuiește sărbătoarea sfântă de Crăciun, este surprinsă în incipitul opere și șochează audiența. Scriitorul nu oferă informații privind atitudinea ostilă a protagonistului, dar înțelegem că acest comportament are la bază răni mai vechi. Idea fantomelor care îi fac o vizită fix în noaptea pe care o urăște cel mai tare, este maniera lui Dickens de a descrie neputința omului în fața destinului.
Cartea este un adevărat tratat despre dezumanizarea unui personaj și despre regăsirea spirituală a acestuia.
Scrooge este un bătrân misterios, care tratează urât pe toți cei care îl înconjoară. El urăște sărbătorile, festivitățile ori alte asemenea ocazii. De asemenea, urăște să socializeze, să lege prietenii ori să deschidă ușa casei pentru vreun cunoscut. Trăiește într-o singurătate absolută, măcinat de frustrările trecutului și absorbit de gânduri ciudate.
Dickens nu ne povestește care a fost viața bătrânului ursuz, dar accentuează caracterul acestuia prin câteva pasaje cheie. Când este vizitat de o entitate nepământeana care ia înfățișarea fostului său partener de afaceri, bătrânul este aproape de pragul nebuniei.
De aici înainte, se derulează procesul de schimbare al personajului. Asistăm la o transformare morală a eroului, care își înțelege și acceptă greșelile și depune efort pentru a-și îndrepta faptele săvârșite cândva. Înțelegem că Scrooge nu a fost tocmai un cetățean model, ori că acțiunile sale au adus suferință în viața apropiaților săi, acesta fiind motivul singurătății crunte pe care o îndură la bătrânețe.
Finalul nuvelei aduce o notă de optimism în viața bătrânului și o schimbare absolută în comportamentul său. Este interesant cum la Dickens binele învinge întotdeauna, iar personajele își regăsesc calea.
Dickens, acest maestru al poveștilor impresionante, reușește să îmbine tragicul cu realul, să ilustreze o lume ideală, să ofere o urmă de speranță erorilor săi rătăciți.