Scufita rosie


Charles Perrault - Scufita rosie
Una dintre cele mai de preț scrieri ale copilăriei noastre, avea să fie reeditată și retipărită de nenumărate ori. Francezul Perrault avea să devină un nume legendar în istoria literaturii universale, iar copiii din întreaga lume îl vor îndrăgi până peste măsură. Povestea tinerei scufițe, care pleacă spre casa bunicii și se întâlnește cu lupul cel rău a făcut înconjurul lumii și a fascinat generații. Basmul este dedicat, cu precădere, copiilor, însă va fi îndrăgit de adulții de pretutindeni. Înduioșătoarea poveste a Scufiței va fi povestită și repovestită, va dăinui pe rafturile bibliotecilor și librăriilor internaționale și se va impregna puternic în imaginarul colectiv.
O istorioară buclucașă, plină de jovialitate, cu personaje angrenate într-o acțiune plină de suspans, ne intrigă și ne surprinde de la prima până la ultima frază. Câteva trimiteri la vremuri îndepărtate, o readucere aminte a trecutului, un cadru natural bine construit și un pericol care stă la pândă, așa s-ar rezuma lucrarea arhicunoscută a francezului de geniu. Cumva, suntem purtați în copilărie, unde frica cea mai mare era îndepărtarea de casă sau lăsarea întunericului. Ne reîntoarcem la zilele fericite de la bunici, la coșul cu flori, la hoinăreala de vară, la copacii falnici ai pădurilor, la glasul blând al bunicii, căci, dincolo de esența poveștii, retrăim emoții și momente demult uitate.
Deși povestea este arhicunoscută, Perrault are puterea de a ne teleporta în trecut și de a ne determina să privim diferit pericolele ivite de-a lungul vremii. Antagoniștii basmului sunt și ei conturați cu strictețe, iar vânătorul apare ca un ins salvator, parcă prea multă vreme așteptat.
Acțiunea nu este tare complicată, însă este atent structurată și menită să dezvolte imaginația celor mici, dar și celor mari. Scufița apare ca un personaj inofensiv, inocent, care încă nu a trecut pragul copilăriei și nu ghicește cât rău sălășluiește prin lume. Bunica, pe de altă parte, este personajul de legătură între bine și rău, înțeleaptă și tot timpul cu ochii în patru. Aceasta va servi chiar drept personaj de sacrificiu în derularea poveștii, iar autorul conturează magistral trăsăturile fizice și morale ale bătrânei. Lupul cel rău, este imaginea antagonistului autentic, capabil de orice și menit să destabilizeze cursul lin al basmului.
O rocadă impresionantă, plină de farmec și culoare, o nebunie literară savuroasă, adusă în atenția publicului de penița fermecată a lui Charles Perrault. Tradusă în peste 40 de limbi de circulație mondială, lucrare impresionează și astăzi.
Studiourile Disney vor aduce în scenă mai multe reprezentări ale poveștii și vor respecta cu sfințenie manuscrisul original. Pe site-ul nostru, scrierea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Coresi (2008), Floarea Darurilor (1996), ErcPress (2013).


sus