Despre Christian Jacq
Nascut la Paris in 1947, Christian Jacq este un egiptolog si scriitor francez cunoscut ca autor al unor romane populare din Egiptul antic. Interesul sau pentru egiptologie a inceput la varsta de treisprezece ani cand a citit Histoire de la civilisation de l’Egypte ancienne (Istoria civilizatiei egiptene antice, 1961 – 1963), de Jacques Pirenne. Acest lucru l-a inspirat sa scrie primul sau roman.
La varsta de saptesprezece ani a vizitat prima data Egiptul, iar apoi a plecat la Sorbona, unde a studiat egiptologia si arheologia. Titlul tezei sale a fost Le Voyage dans l'autre monde selon l'Egypte ancienne (Calatoria in cealalta lume dupa Egiptul antic), care a fost publicata in 1986. Acum este unul dintre cei mai importanti egiptologi din lume.
Pana la varsta de optsprezece ani scrisese deja opt carti. Prima sa carte de succes la public a fost Champollion the Egyptian (1987). Incepand din 2004 a scris peste cincizeci de carti, inclusiv cateva carti de non-fictiune despre subiectul egiptologiei. Epopeea sa biografica despre Ramses al II-lea a reprezentat alt succes. Aceasta a insumat cinci volume si a facut furori in Franta.
In anul 1989 a castigat premiul Jeand'heurs pentru roman istoric, precum si premiul Maison de la Presse pentru L'Affaire Toutankhamon, publicat de Grasset (1992). In anii 2003 si 2004 a aparut marea saga in patru volume ale Misterelor lui Osiris; anul urmator, intr-un stil complet nou, a ajuns in librarii o gama splendida de povesti ciudate si misterioase: Que la vie est douce à l'ombre des palmes (Ce dulce e viata la umbra palmierilor).
De asemenea, Jacq a produs mai multe lucrari de non-fictiune, precum La Sagesse vivante de l'Égypte ancienne (Intelepciunea vie a Egiptului antic, 1998), Les Maximes de Ptah-Hotep: l'enseignement d'un sage au temps des pyramides (Intelepciunea lui Ptah-Hotep: comori spirituale din epoca piramidelor, 2006) si Egipt (cu Philip Plisson, 2009), o explorare fotografica a splendorilor Egiptului.
De-a lungul carierei sale, Jacq a folosit pseudonime diferite, J. B. Livngstone, Christopher Carter si Celestine Valois fiind cele mai cunoscute. Pentru a pastra inregistra si fotografia siturile arheologice din Egipt pe cale de disparitie, el si sotia sa au fondat Institutul Ramses.
Opera: Le Voyage dans l'autre monde selon l'Egypte ancienne (Calatoria in cealalta lume dupa Egiptul antic, 1986); Champollion l’Egyptien (1987); La Sagesse vivante de l'Égypte ancienne (Intelepciunea vie a Egiptului antic, 1998); Que la vie est douce a l'ombre des palmes (Ce dulce e viata la umbra palmierilor, 2005); La Pierre de lumiere (The stone of light, 2000); trilogia Reine liberte (The Queen of Freedom, 2002 – 2003); trilogia Juge d’Egypte (Judge of Egypt, 2004); seria Les Mysteres d’Osiris (The Mysteries of Osiris, 2005); Les Maximes de Ptah-Hotep: l'enseignement d'un sage au temps des pyramides (Intelepciunea lui Ptah-Hotep: comori spirituale din epoca piramidelor, 2006); La Vengeance des dieux (Razbunarea zeilor, 2007 - 2008); L'Affaire Toutankhamon (Afacerea Tutankhamon); Egypt (cu Philip Plisson, 2009).