Publicată pentru întâia oară în anul 2013, cartea semnată de Chuck Palahniuk avea să facă rapid înconjurul lumii. Manuscrisul spune povestea lui Mady Spencer, o fetiță moartă de 13 ani și blestemată să bântuie pe Pământ, alături de alte suflete damnate. Romanul este un amestec de umor negru, satiră socială și ficțiune. Palahniuk conturează magistral imaginea eroinei sale și reușește să surprindă și să șocheze publicul cu tot soiul de interpretări stranii. Nu știm exact de unde și-a selectat scriitorul sursele de inspirație, însă vom observa trimiteri către Antichitate ori către mitologia Greciei. Povestea aceasta a lui Palahniuk are toate ingredientele unei istorii horror, dar scriitorul nu dorește numai să ne sperie strașnic, ci să ne și pună pe gânduri.
Mady este un suflet rătăcitor, care bântuie pe străzile orașului alături de alți chinuiți ca ea, fără o țintă precisă, fără să poate interveni însă în realitatea din jurul ei și fără vreo putere extraordinară. Totuși, când Mady află că, după dispariția sa fizică de pe Pământ, părinții săi au înființat o asociație care îi poartă numele și chiar au pus bazele unui adevărat cult în memoria sa, lucrurile vor lua o întorsătură neașteptată. Aici, autorul reușește să îmbine cele două planuri narative și ne oferă câteva pasaje interesante pentru a ne familiariza cu apropiații fetei. Aflăm astfel tot soiul de secrete bine păzite și asistăm la un adevărat spectacol literar.
Romanul este straniu și înfricoșător, iar trimiterile către magie și alte forțe oculte nu sunt nici ele puține la număr. Sufletul eroinei este purtat pretutindeni de o forță care o domină, iar acțiunile pe care le întreprinde în acest univers paralel vor avea urmări în lumea reală. La un moment dat, cititorul va cădea pradă confuziei și va fi prins într-un tumult de evenimente pentru care nu va primi o explicație în prealabil. Își va găsi Mady odihna veșnică? Își vor găsi părinții ei liniștea? Curiozitatea aflării adevărului ne va domina pe tot parcursul romanului, dar Palahniuk nu se oprește aici, iar surprizele vor continua.
Scrierea va sta la baza câtorva ecranizări, iar platforma Netflix va difuza o mini-serie inspirată din povestea lui Palahniuk. După apariția acestor adaptări, romanul capătă o celebritate colosală, iar cererea pe piața de carte crește semnificativ. Apocalipsa despre care ne vorbește scriitorul nu este una tipică, precum cea prezentată în cărțile sfinte ori în manualele de religie, aici vorbim despre un altfel de sfârșit, un elogiu aduse morții în cea mai crudă forma a sa, o incursiunea fără de sfârșit, care ne va surprinde și speria în același timp. Rămânând fidel stilului său, Palahniuk încheie manuscrisul într-o notă tragi-comică și ne lasă cumva impresia că ne putem imagina orice deznodământ dorim.
Romanul lui Palahniuk se regăsește în rafturile noastre în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2013), Polirom (2004).