Publicat pentru întâia oară în anul 2009, romanul lui Plahniuk este de-a dreptul extraordinar, plin de emoție și de suspans. Cartea nu este cu mult diferită de restul romanelor pe care autorul avea să le aducă în atenția noastră, iar eroii au un caracter puternic, inspirat parcă din antichitatea Greciei. O satiră culturală nemaipomenită, în care eroii sunt niște adolescenți cu apucături criminale. O bandă de teroriști criminali, aflați la vârsta adolescenței, au o misiune de-a dreptul năucitoare, sunt hotărâți să distrugă America cu o operațiune specială, sub aparența unui așa-numit proiect științific.
Lucrarea este plină de fel și fel de trimiteri și presărată cu o violență la cote ridicate, iar maniera în care autorul își evocă povestea ne aduce aminte de o altă scriere celebră, Portocala mecanică. Acțiunea este plasată într-un univers paralel cumva, iar lumea pe care scriitorul o descifrează este una haotică, distorsionată, distopică. Ne aflăm într-un viitor improbabil, în care lumea este guvernată de legi bazate pe violență fizică și psihică.
Romanul lui Palahniuk este de-a dreptul înfiorător, iar scenele de violență ne vor determina să trecem cu vederea anumite pasaje. Totuși, acțiunea este extrem de interesantă, iar personajele sunt prinse într-un joc mortal, care ne va aminti de câteva filme faimoase. Cumva, povestea este captivantă și plină de fel și fel de schimbări de situație, care ne vor purta departe, în vremuri pe care nu le anticipăm și despre care nu am fi dorit să aflăm adevărul.
În această societate distorsionată, personajele sunt prinse într-un joc mortal captivant, care ne determină să ne dorim să aflăm mai repede deznodământul. Nebunia se instalează treptat, iar adolescenții criminali avansează în planul lor.
Pe alocuri, cartea chiar seamănă cu Portocala mecanică, iar dramatismul este aici dus la extrem. Plahniuk este curios și curajos deopotrivă, astfel că nebunia sa se răsfrânge asupra personajelor sale. Fără să ne simțim complici ai personajelor sale, suntem cumva acaparați de goana cu care scriitorul își creează poveștile. Acțiunea se complică, incursiunea noastră este cumva una contra cronometru, iar finalul va fi de-a dreptul neașteptat. Adesea, suntem obosiți de ritmul alert pe care îl utilizează Palahniuk, dar îl vom însoți până la capăt.
Numeroase edituri vor cumpăra drepturile de autor pentru această lucrare, iar autorul va căpăta o faimă extraordinară. Cartea va sta la baza unor mini serii televizate, iar emoția va ajunge la fiecare telespectator.
Romanul va fi tradus în mai multe limbi de circulație internațională, iar autorul va fi recunoscut pentru originalitatea sa și pentru maniera în care se raportează la realitatea exterioară. Ulterior, cartea va fi distribuită masiv în Europa și nu numai, iar Palahniuk va mărturisi că s-a inspirat din legăturile pe care le-a dezvoltat în copilărie, din întâmplările petrecute în cartierul în care a locuit și din oamenii pe care i-a cunoscut de-a lungul vremii.
Astăzi, pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Polirom (2012), Polirom (2009).