Tender Branson este ultimul supraviețuitor al sectei religioase denumite Cultul Credincioșilor moare în urma prăbușirii unui avion în care se afla singur. Înainte să se întâlnească cu moartea, bărbatul ține un jurnal ciudat, în care se confesează și în care povestește cele mai importante evenimente ale vieții sale. De la copilăria trăită simplu, în mijlocul unei familii disfuncționale, la adultul care își face un nume important în mass-media, acesta este parcursul eroului nostru, iar istorisirea sa ne va cuceri.
Ajuns la vârsta maturității, curios și curajos, ascunzând multe traume și urmărit de proprii demoni, bărbatul nu uita și nu iartă pe cei care i-au făcut rău. Dependent de sex, droguri și alte substanțe interzise, bărbatul trece printr-un proces al transformării extraordinar și distructiv.
Romanul este un jurnal plin de farmec și de detalii contradictorii, care ne vor șoca și ne vor determina să vrem să aflăm din ce în ce mai mult. Autorul pornește într-o răstălmăcire fără margini, iar emoția se intensifică cu fiecare pagină.
Iluzia și realismul se îmbină nemaipomenit, iar drama se extinde pe parcursul celor aproape 500 de pagini. O poveste a autodistrugerii care ne va emoționa și ne va destabiliza. Eroul trece prin mai multe etape, cunoaște mai multe personaje interesate, unele vor lăsa urme adânci în viața sa, iar altele vor pleca fără să-l marcheze în vreun fel. Supus unor diverse forme de abuz, hăituit în viața de adolescent, hulit ca adult și neînțeles, Tender își pierde adesea cumpătul și recurge la fel și fel de metode de autodistrugere. Consumă droguri și alte substanțe interzise, bea alcool și se lasă pradă disperării.
Istoria se desfășoară invers, de la final la început, iar publicul va fi capturat efectiv de imaginile și metaforele folosite de autorul de geniu. Povestea se concentrează pe procesul de distrugere al personajului, dar și pe relațiile acestuia cu alți participanți la acțiune.
Drama eroului este atent evocată, iar detaliile literare adăugate fac povestea și mai interesantă. Astfel, ne vedem prinși între realitatea noastră și cea pe care scriitorul o aduce în prim plan. Adesea, suntem uimiți de întorsăturile pe care le ia povestea și facem eforturi să înțelegem ce dorește autorul să ne transmită. Finalul este apocaliptic, plin de fel și fel de angoase care pur și simplu vor exploda sub ochii curioși ai cititorului. Astfel, moartea eroului este cumva o vindecare completă, o formă de împlinire, o regăsire de sine. Aici, moartea vine ca o salvare, ca o ultimă speranță pe care eroul o îmbrățișează cu patos.
Scrierea va fi adaptată pentru o peliculă de mare succes, iar numele lui Palahniuk va obține din ce în ce mai multă greutate. Astfel, vom lua parte la procesul de transformare al autorului și vom asista la succesul garantat pe care acesta îl obține, Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, scrierea este disponibilă în mai multe ediții: Polirom (2001), Polirom (2005), Polirom (2007).