Filtre:
Edituri
 Univers(4) Albatros(4) Polirom(3) Pentru Literatura Universala(2) All(1) Tineretului(1) Humanitas(1) Leda(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (1)  5 - 10 Lei (2)  20 - 50 Lei (1)
An aparitie
19622020
Limba
 Romana(17)
Coperti
 Brosate(16) Cartonate(1)
Colectii
 Top 10+(2) Biblioteca Polirom(1) Strada fictiunii(1) Raftul Denisei(1) Romanul Secolului XX(1) Galeria de Proza(1)

Filtrează
Carti Cinghiz Aitmatov
Ordonează
Pagina: 1
Carti Cinghiz Aitmatov
Despre Cinghiz Aitmatov

Cinghiz Aitmatov este cel mai cunoscut scriitor kîrgîz și unul dintre cei mai apreciaţi scriitori ai estului, cărţile sale făcând cunoscute sentimente şi idei, mitologie şi filosofie reprimate sau ignorate în vremea stăpânirii comuniste. Născut în Şeker, aflat atunci sub stăpânirea URSS, pe 12 decembrie 1928, scriitorul a decedat pe 10 iunie 2008 în Germania, din cauza unei infecţii pulmonare. A fost înmormântat în cimitirul Ana Beyit, după tradiţia musulmană căreia îi aparţinea, acelaşi în care, în cel mai celebru roman al lui Cinghiz Aitmatov, este înhumat Kazangap. Acesta din urmă, personaj al romanului O zi mai lungă decât veacul, era cel mai respectat bătrân din halta Boranlî-Burannâi, un întemeietor al locului. Dorinţa sa fusese de a fi aşezat în mormântul din acest vechi cimitir, după tradiţie, dorinţă pe care i-o va îndeplini eroul cărţii, Edighei Burannâi, cel mai bun prieten al său. Pe parcursul pregătirilor pentru înmormântare şi a drumului până la Ana Beyit, se desfăşoară poveştile personale ale personajelor, legendele locurilor şi miturile universale. Printre alte legende relatate se remarcă cea a mankurţilor. Aceasta dezvăluie cum, odinioară, un trib de războinici a găsit modalitatea de a transforma prizonierii în slavi docili. Cinghiz Aitmatov carti. După ce îi scalpau, le puneau pe cap o piele de cămilă care, pe măsură ce se usca, le strângea capul ca într-o menghină. Cei care nu mureau îşi uitau tot trecutul şi nu mai ştiau cine sunt, aceşti mankurţi rămânând doar apţi să urmeze supuşi orice comandă a stăpânilor lor. Legătura cu efectele pe care le are pierderea tradiţiei, a conştiinţei, este evidentă.

Din 1956, după ce deja publicase câteva povestiri, Cinghiz Aitmatov a fost admis la Institutul de Literatură din Moscova, apoi a fost timp de doi ani corespondent al ziarului Pravda. În 1958 a publicat romanul Geamilia, despre care Louis Aragon, poetul francez, va spune că este cel mai bun roman de dragoste din lume. Alte titluri remarcabile ale scriitorului sunt: Cântecul stepei, cântecul munţilor, Cocorii timpurii, Eşafodul, Vaporul alb, Ogorul mamei, Adio, floare galbenă!, Stigmatul Casandrei. Lucrările i-au adus zeci de premii şi multă popularitate. Anul 2008 a fost declarat anul Cinghiz Aitmatov în Kârgâzstan.

Cărți populare scrise de Cinghiz Aitmatov: Cantecul stepei, cantecul muntilorDjamiliaEsafodulO zi mai lunga decat veacul

sus