Despre Clive Cussler
Clive Cussler s-a nascut pe 15 iulie 1931 in Aurora, Illinois. Este scriitor american de romane de aventura si un arheolog marin. A copilarit in Alhambra, California. Avand de mic un spirit aventuros, a ajuns printre cercetasi si a castigat un important trofeu la 14 ani. A urmat doi ani la Pasadena City College, apoi s-a inrolat voluntar in armata, in U.S Air Force, in timpul razboiului din Coreea; intai mecanic de avion si apoi promovand ca inginer de zbor la transporturile aeriene militare. Dupa sfarsitul razboiului a revenit ca civil si s-a angajat la o firma de publicitate. Numeroase spoturi pentru radio si televiziune sunt produse de Cussler.
In 1955 se casatorea cu Barbara Knight, cu care a ramas pana la decesul ei, in 2003. Impreuna au trei copii si cativa nepoti. In 1965 Cussler incepea cariera literara , din plictiseala. Incet, incet a devenit un celebru autor de carti de aventura, actiune, cu comori scufundate si regasite, cu impresionante cautari in trecut, importanta fiind si documentarea istorica in care exceleaza. Romanele sale, in majoritatea regasindu-se personajul Dirk Pitt, au ajuns pe lista celor mai bine vandute carti intocmita de The New York Times de mai bine de 17 ori. Aventurierul Dirk Pitt imprumuta din fizicul propriului fiu, din calitatile sale personale, fiind si arheolog submarin.
Clive Cussler este fondatorul agentiei nationale de cercetari oceanologice NUMA , fiind si presedintele acesteia. Au fost descoperite numerose epave scufundate de catre NUMA, peste 60 la numar, si comorile existente pe ele. Autorul l-a cunoscut personal si pe Jean Cousteau, cunoscutul oceanograf, avand o relatie de prietenie. Autor a peste 50 de romane de fictiune,de aventura, Clive Cussler a realizat si documentare stiintifice, in calitatea sa de arheolog submarin. Are in posesie o colectie considerabila de automobile de epoca. Multe din ele sunt unicate, pastrandu-le intr-un hangar urias, le intretine personal, fiind mandria sa. Unele din acestea au fost descrise in detaliu in romanele sale, deoarece si Dirk Pitt are aceeasi deprindere cu masinile de epoca.
Dupa cartile sale au fost facute doar doua filme, respectiv Raise the Titanic (1980) si Sahara (2005), dupa scenariile sale, dar niciunul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor sale,fiind profund dezamagit.