Omenirea a fost întotdeauna fascinată de trecut și doritoare să descopere cele mai mari mistere ale umanității. Obsesia popoarelor pentru descoperiri arheologice datează încă de la descoperirea cetății Troia, și acesta este numai începutul. De-a lungul timpului, istoria a reprezentat un subiect de interes pentru mulți arheologi, profesori și geografi, ba chiar a fost sursa unor reprezentări cinematografice extraordinare. S-au scris pagini întregi despre diverse obiecte pierdute în timp, chei secrete, coduri periculoase, manuscrise care ori altele asemenea.
Clive Cussler este renumit în întreaga lume pentru operele sale de aventură și pentru poveștile de acțiune. Încă din adolescență, scriitorul se arată interesată de istorie și arheologie, ba chiar studiază intens aceste două ramuri. Scrie proză scurtă la începutul carierei, iar, mai târziu, își îndreaptă atenția către romane. În mod neașteptat, Cussler este apreciat de specialiștii în literatura, iar romanele sale de debut vor ajunge best-seller într-un timp record. Operele sale ajung la publicul larg și prin intermediul ecranizărilor, care vor avea, de asemenea, încasări record. Un exemplu în acest sens ar fi seria „Vânătorii de comori”, la baza căreia stă un manuscris semnat de Cussler și care a făcut furori și în țara noastră, la începutul anilor 2000.
„Aurul spartanilor” este una dintre cele mai cunoscute cărți ale lui Cussler și prezintă, la fel ca și operele anterioare, goana unui cuplu pentru a descoperi o comoară ascunsă. Bazată pe cercetări personale și îmbinând realitatea istorică cu ficțiunea, cartea este închegată extraordinar. Soții Fargo, pasionați căutători de comori, găsesc din întâmplare o sticlă de vin de pe vremea lui Napoleon. La o primă analiză, aceasta nu pare a avea nimic special, dar când Sam aude de existența unui cod secret însemnat pe etichetă, lucrurile se complică. Din investigațiile celor doi, există mai multe sticle de vin, răspândite în diverse locuri ale lumii și care ascund un secret teribil. Descifrarea acestor înșiruiri de litere și cifre reprezintă aflarea unei comori pierdute pe timpul împăratului Napoleon.
De aici înainte, acțiunea romanului se complică, autorul condimentează intriga cu diverse alternanțe realitate-ficțiune, iar cititorii sunt prinși în tumultul evenimentelor. Cum nici o misiune nu poate fi simplă, protagoniștii sunt puși în fața unor momente de cumpănă și nevoiți să facă alegeri dificile. Cartea este un thriller excepțional, cu accente dramatice și cu un puternic impact emoțional asupra audienței. Apărută pentru întâia oară în anul 2009, va face furori pe piața internațională de carte, iar vânzările vor depăși așteptările autorului însuși.
La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, dintre care amintim următoarele: Litera (2010), Litera (2012).