Romanul “Aztec” de Colin Falconer, a apărut în anul 1996, la editura France Loisirs, din Paris, Franța, fiind unul dintre cele mai cunoscute romane ale autorului englez, arhicunoscut pentru stilul literar istorico-ficțional, cel care apare și în romanul de față.
Povestea romanului “Aztec” vizează aspecte desprinse din istoria reală a viitorului stat mexican, aici fiind vorba despre poporul aztec, cel care a fost cunoscut încă din antichitate pentru feluritele îndeletniciri astronomice sau cultivatoare de care aztecii dădeau dovadă.
Așadar, de la această premiză, pornește și autorul unui periplu prin universul aztec, așezând elemente ficționale, pentru a schimba din temelii ideea distrugerii și în final a capitulării civilizației, elementul care duce la această distrugere, fiind chiar fiica unui mare profet din civilizația aztecă.
În România, romanul apare în anul 1997, la editura Aldo Press, în format broșat, fiind singura editură care publică romanul, altă ediție, fiind publicată în anul 1998, tot în format broșat.
Colin Falconer s-a născut în anul 1953, în capitala Angliei, Londra, fiind unul dintre cei mai de seamă autori englezi de romane istorice, de thriller sau de copii, acesta scriind o parte din cărți, sub pseudonimul Mark D'Abranville.
Crește în nordul Londrei, însă, cu timpul, când acesta ajunge la vârsta maturității, se mută în Australia, acolo lucrând ca taximetrist, iar din anii ’80, începe să scrie romane de toate tipurile, clădindu-și astfel o importantă carieră scriitoricească.
Până în anul 1990, când devine scriitor cu normă întreagă, cochetează cu jurnalismul sau cu televiziunea, fiind atras de toate aceste medii de difuzare a informației în societate.
Prima și cea mai de seamă operă a acestuia, “Harem”, este vândută în peste 150.000 de exemplare, fiind tradusă și în peste 15 limbi, aceasta fiind opera care stă la baza poveștii lui Suleiman Magnificul.
Printre cele mai importante opere semnate de autor, putem aminti de “Feathered serpent”, “Șarpele cu pene”, 2002, “Silk road”, “Drumul mătăsii”, 2011 sau “Isabella: Braveheart of France”, “Isabella: Inima neînfricată a Franței”, 2013.
Romanul “Aztec” de Colin Falconer reprezintă o operă istorică marcantă și plină de mister, în care istoria se împletește armonios cu aspectele imaginate de autor, toate coordonatele creației, având în centrul universului aventura prin care conquistadorul spaniol, pe nume Hernan Cortes trece, având de partea lui o prințesă aztecă, pe nume Malinali, astfel că, o suită de spanioli, ce aleargă după comori, ajung să cucerească vasta civilizație aztecă.
Aspectele contradictorii legate de Malinali, cea care l-a ajutat pe Hernan Cortes să ajungă mai repede la vârful ierahiei, apar și astăzi în discuțiile mexicanilor, astfel că unii o cataloghează pe Malinali, ca fiind o trădătoare, iar alții ca fiind cea care a pus bazele poporului Mexican.
Povestea veche de peste 500 de ani, vorbește despre finalul civilizației aztece, cea care ajunsese să devină în Amerca de Sud, o adevărată fortăreață de netrecut, însă, care în mod misterios, a ajuns să fie acaparată de către câteva sute de conquistadori spanioli, dornici de a descoperi comori neprețuite.
Pe lângă aspectele istorice știute, autorul alege să intre în mintea personajelor și să ofere o perspectivă diferită cititorului, astfel că, după ce banda spaniolă, ajunge să treacă de o suită de războinici azteci, primesc din partea acestora cadouri, printre care și femei, una dintre acestea, fiind și Malinali, prințesa care se îndrăgostește de Cortes, crezând că este întruparea zeului “șarpele cu pene”, așteptat de prințesă cu înfrigurare, pentru a elibera poporul aztec.
Pentru că aceasta se încrede foarte mult în Cortes, acesta din urmă, ajunge să pună mâna pe tot acest teritoriu, cel ce va ajunge să fie numit mai târziu, Mexic, iar Malinali, să devină în concepția multor mexicani un element contradictoriu, ce pendulează între mamă a poporului Mexican, ori trădătoare.