Născut în 1953, Colin Falconer avea să devină unul dintre cei mai apreciați scriitori englezi contemporani. Fiind copil, era pasionat de fotbal, sport pe care l-a îndrăgit până la vârsta de 21 de ani când s-a mutat în Australia pentru a juca la o echipă națională. Ajuns acolo a aflat că talentul său nu este atât de grandios, iar cariera sa a luat o întorsătură neașteptată. Neavând de ales, începe să lucreze în publicitate, mai publică un articol, mai scrie pentru posturile de radio și știri însă timpul său liber dispăruse odată cu cariera. Așa a hotărât să fie jurnalist independent și a ajuns să exploreze lumea în lung și în lat pentru a scrie cele mai originale articole. Printre aceste excursii se numără și cea din Turcia care l-a uimit atât de tare încât a început să așterne pe hârtie istorie, iubire și cultură.
În 1992 după multe manuscrise aruncate, ia naștere romanul ”Harem” care devine rapid un bestseller și acaparează atenția tuturor. Doar că, fiind și jurnalist și profesor și mai nou scriitor, nu putea duce nimic la bun sfârșit, așa că o carieră de ani în publicitate s-a terminat brusc. A ales să se dedice scrisului și să mai predea câtorva clase pe care le îndrăgea, însă nu a renunțat la vacanțele exotice. La începutul anilor 2000 călătorește în Rusia unde are să învețe despre membrii familiei Romanov, printre aceștia numărându-se și Anastasia, o prințesă superbă dar care nu se asemăna cu familia sa. În 2004 publică romanul ”Anastasia” care descrie o altfel de viață a tinerei, o viață pe care și-ar fi dorit să o aibă, dar încă așteapta să se întâmple.
Romanul Triada a fost publicat în anul 1995 la editura Coronet Books. În limba română a fost publicat un an mai târziu, in 1996, la editura Aldo Press.
De la un autor ce scria povești istorice și romantice, acum avem parte de ceva mai special, mai terifiant și dramatic. Traficul de heroină dintre China și America se pare că a fost un subiect interesant pentru Falconer, așa că această carte este un tribut pentru povestea din spatele cortinei. Poate că este puțin science-fiction, însă o parte din roman are și un sâmbure de adevăr pe care autorul l-a văzut cu proprii ochi în călătoriile sale.
Avem parte de 3 personaje principale: Madelaine Lacey, o tânără impresionantă care lucrează ca inspectoare la Brigada Criminalistică, Ruby Wen, un dependent de heroină care ar fi în stare să ucidă pentru o doză și John Keelan, agent din DIICOT-ul american care încearcă din răsputeri să îl descopere pe cel ce i-a ucis fiica. Destinele acestora ajung să formeze un întreg pentru că problemele lor, adesea asemănătoare, îi aduc în postura în care să aibă fiecare nevoie de ajutorul celuilalt. Toate acestea pentru a-i pune în posturi dificile și situații extreme, din care puteau scăpa cu viață doar dacă făceau ce și-au jurat să nu facă vreodată. Cine s-ar fi gândit că o inspectoare ar putea face vreodată trafic de heroină, iar un traficant de heroină ar putea ajuta poliția să rezolve cazuri pierdute în sertarele umplute până la refuz.