Romancier britanic, care avea să publice o serie impresionantă de romane , Raymond Harold Sawkins, avea să folosească pseudonimul de Colin Forbes. Publică numai 3 romane sub numele său adevărat, însă asta nu îi va diminua succesul pe piața de carte internațională. Scrie o bună bucată de vreme eseuri formidabile și chiar lucrează în presa scrisă, însă observând că multe gazete sunt aservite politic, renunță.
Își îndreaptă atenția către sfera romanelor de acțiune și mister, iar, ceva mai târziu, va pune în practică și primul manuscrisul de acest gen. Își găsește inspirația în poveștile copilăriei, ba chiar citește literatura clasica și este pasionat de filmele lui Hitchcock. Călătorește o bună perioadă de timp și își găsește refugiul în orașe precum Paris, Berlin sau Madrid, locuri care, mai apoi, vor servi drept decor pentru acțiunea romanelor sale. Este impresionat puternic de câteva filme nemțești din vremea Primului Război Mondial, dar nu dorește să scrie literatura cu iz de istorie, ar fi plictisitor. Răsfoiește multe manuscrise semnate de Agatha Christie și am minți dacă am spune că nu a „furat” puțin din stilul creatoarei lui Poirot.
„Cataclismul” este unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului britanic și prezintă un eveniment crucial în istoria umanității. Forbes imaginează un viitor apocaliptic, incert și în totalitate ficțional. Inspirat dintr-o poveste pe care a citit-o în tinerețe și cu adăugirile inventate de mintea sa genială, romanul va avea un succes răsunător. La Forbes, eroii sunt de o forță fizică extraordinară, dar dețin și importante calități intelectuale. De regulă, puterea este concentrată în mâinile unui singur personaj, iar calea acestuia este presărată cu momente cruciale și alte fel și fel de obstacole. Acțiunea este instalat, împărțită în mai multe direcții și urmărește, de obicei, un eveniment straniu, care lovește pe neașteptate. În tumultul situației, Forbes are grija sa delege „activități” fiecărui participant. Observăm tendința scriitorului de a hiperboliza realitatea și chiar de a distorsiona istoria. La Forbes, orașele devin adevărate închisori, iar natura este adesea potrivnică omului. Individul duce o lupta aproape imposibilă cu forțe stranii, apărute de niciunde, care dispar în partea de final a romanului.
Britanicul are grija să mențină misterul, să ascundă dovezile și să nu ne dezvăluie nici cel mai mic detaliu despre eroii săi. Prin urmare, suntem prinși într-o poveste despre viață și moarte, despre puterea incontestabilă a naturii și despre existența trecătoare a omului pe Pământ. Adesea, am putea cataloga scrierea lui Forbes drept una cu influențe filosofice, însă nu aceasta a fost intenția autorului. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: RAO (2000), RAO (2001).