Despre Colleen McCullough
Colleen Margaretta McCullough (n. 1 iunie 1937 - d. 29 ianuarie 2015) a fost o autoare de origine australiana cunoscuta pentru romanele sale, cele mai faimoase fiind Pasarea spin si Doamnele Missalonghi, cel din urma fiind implicat intr-o controversa de plagiat.
McCullough s-a nascut in in Wellington, in regiunea Central West din New South Wales, avandu-i ca parinti pe James si Laurie McCullough. In timpul copilariei, familia s-a mutat de mai multe ori, stabilindu-se in cele din urma la Sydney. Aici, McCullough a urmat Holy Cross College, Woollahra, avand un puternic interes atat pentru stiinta, cat si pentru stiinte umaniste.
Ea a avut un frate mai mic, Carl, care s-a inecat pe coasta Cretei la varsta de 25 de ani, in timp ce incerca sa salveze turistii in dificultate. Ea a scris despre el in Life Without the Bored Bits.
Inainte de educatia ei tertiara, McCullough si-a castigat existenta ca profesoara, bibliotecara si jurnalista. In primul ei an de studii medicale de la Universitatea din Sydney, a suferit de o dermatita din cauza sapunului chirurgical si i s-a spus sa-si abandoneze visele de a deveni medic. In schimb, a trecut la neurostiinta si a lucrat la Royal North Shore Hospital din Sydney.
In 1963, McCullough s-a mutat patru ani in Regatul Unit; la Spitalul Great Ormond Street din Londra s-a intalnit cu presedintele departamentului de neurologie de la Universitatea Yale, care i-a oferit o functie in cercetare la Yale. Intre 1967-1976 a cercetat si predat in Departamentul de Neurologie la Scoala Medicala Yale din New Haven, Connecticut, Statele Unite. In timp ce se afla la Yale, a scris primele ei doua carti. Una dintre acestea, The Thorn Birds, a devenit un bestseller international si una dintre cele mai vandute carti din istorie, cu vanzari de peste 30 de milioane de exemplare in toata lumea, care in 1983 a inspirat una dintre cele mai vizionate miniserii televizate din toate timpurile.
Succesul acestor carti i-a permis sa renunte la cariera sa medico-stiintifica si sa incerce sa „traiasca dupa propriile reguli”. La sfarsitul anilor ’70, dupa impunerile din Londra si Connecticut, s-a stabilit pe Insula Norfolk, in largul coastei Australiei continentale, unde l-a cunoscut pe sotul ei, Ric Robinson. S-au casatorit in aprilie 1984.
In ultimii ani, McCullough a fost din ce in ce mai impovarata de boli. Artrita, diabetul, cataracta si cancerul uterin au fost doar inceputul. Durerea spinala cronica cauzata de osteoporoza a pus-o in cele din urma intr-un scaun cu rotile, a orbit treptat in urma degenerarii maculare, in timp ce nevralgia trigeminala i-a provocat spasme faciale agonizante si a necesitat, de asemenea, deplasarea la Sydney pentru o interventie chirurgicala, in incercarea de a scapa de presiunea asupra creierului ei. McCullough a murit pe 29 ianuarie 2015, la varsta de 77 de ani, la Spitalul Insular Norfolk.
Ea a primit premiul A.O. (Ofiter al Ordinului Australiei) in lista de onoruri a reginei din 2006, pentru serviciile sale pentru arta ca autoare si pentru comunitate prin roluri care sustin programe educationale nationale si internationale, discipline medico-stiintifice si organizatii caritabile si cauze.
Publicatii: Tim (1974), Pasarea spin (1977), O obsesie indecenta (1981), Un crez pentru cel de-al treilea mileniu (1985), The Ladies of Missalonghi (1987), Morgan's Run (2000), Angel Puss (2005), Bittersweet (Dulce-amarui, 2013) - romane; On, Off (2006), Too Many Murders (2009), Naked Cruelty (2010), The Prodigal Son (2012), Sins of the Flesh (2013) - seria Carmine Delmonico; The First Man in Rome (1990), The Grass Crown (1991), Fortune's Favourites (1993), Caesar's Women (1996), Caesar (1997), The October Horse (2002), Antony and Cleopatra (2007).