Bucurestii de altadata

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!


Constantin Bacalbasa - Bucurestii de altadata
Constantin Bacalbașa este unul dintre cei mai apreciați scriitori pe care România și cel care a fondat numeroase gazete și publicații. Reușește să portretizeze ideal Bucureștii de odinioară și dă dovadă de o forță creatoare nemaipomenită. Suntem părtași la transformarea sa și la maniera în care se raportează la realitatea înconjurătoare. Treptat, poveștile sale devin parte din viața de zi cu zi, iar societatea pe care el ne-o expune este plină de enigme și ruptă din alte timpuri.
Călătorește mult și este unul dintre cei mai importanți creatori ai perioadei interbelice, iar povestea lui de odinioară este plină de culoare și de strălucire. El ne plimbă prin orașul de atunci, prin Bucureștiul lui Eminescu, Caragiale și Creangă. Ne povestește despre Mița Biciclista, despre felul în care se țineau petrecerile cu ștaif la Capșa, dar și despre intrigile și dușmăniile veacului.
Ce ar fi dacă, din senin, te-ai trezi într-o perioadă plină de farmec, plină de strălucire și nebunie parcă ruptă din romanele vechi. Așadar, pornim alături de scriitor într-o călătorie extraordinară, la limita dintre inefabil și realitate. Suntem cuceriți de atmosfera epocii, de felul în care construiește imaginile și de personajele cărora le dă viață. Nimeni nu se aștepta la forța de evocare extraordinară a acestui autor. Este curajos, descriptiv și angrenat în ceea ce vrea să ne povestească. Călătorim alături de el pe bulevardul Elisabeta, mergem la Capșa, poposim la teatru, la operă sau la alte evenimente cunoscute în capitală. Luăm parte la dineuri fastuoase și ne așezăm la masă cu Veronica Micle și cu Eminescu, Trăim intens dragostea, trădarea și iluziile epocii, iar emoția ne poartă în locuri pe care nu credeam să le descoperim vreodată.
Fiecare paragraf din carte este o mărturisire personală a autorului, o reverie a sa din viața pe care a trăit-o. Cartea este, mai mult, un manuscris de tip jurnalistic, ca o confesiune personală, care ne poartă departe și pe care o vom aprecia enorm. Va fi tradus în mai multe limbi străine de circulație mondială, iar numele autorului va deveni din ce în ce mai cunoscut. Treptat, el va reuși să intre în atenția marilor creatori de literatură și va face o impresie nemaipomenită.
Cartea devine un etalon al autorului, o reprezentare nemaipomenită a culturii și a identității naționale, o pledoarie pentru frumosul bucureștean nedescoperit încă. Cartea e o invitație la spectacol, e un itinerariu strălucitor, care ne va cuceri și ne va transforma în niște spectatori curioși și mândri să descopere potențialul orașului și poveștile ascunse ale acestuia. La nivel național, cartea este și plină de contradicții, iar de-a lungul lecturii ne vom maturiza emoțional, vom crește alături de autor și vom lua parte la fel și fel de evenimente. Astfel, lucrarea va deveni una dintre preferatele maselor intelectuale și critice și va sta la baza multor spectacole de teatru.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, putem regăsi cartea în mai multe ediții: Univers (1997), Meridiane (2001), Litera (2009).


sus