Constantin Bacalbasa - Dictatura gastronomica
Constantin Bacalbașa este unul dintre cei mai apreciați scriitori din domeniul său, iar operele sale sunt adesea cunoscute la nivel internațional. Scrie despre viață și despre obiceiurile simple ale acesteia. Este pasionat de gastronomie și devine pe parcurs interesat de diferite culturi și de felurile de preparate pe care acestea le cultivă. Un soi de cercetător al gastronomiei occidentale și nu numai, Bacalbașa trece de la un palie la altul foarte rapid. După ce ne-a purtat prin Bucureștii de odinioară într-o scriere foarte celebră, reușește să ne captiveze și cu această călătorie gastronomică nemaivăzută.
Cartea de față este o călătorie gastronomică, care nu doar ne prezintă modul de preparare al anumitor rețete, ci ne oferă o nouă și vastă perspectivă asupra altor civilizații și culturi. Astfel, povestea lui Bacalbașa este plină de fel și fel de lecții, nu doar de natură gastronomică, ci și de istorie și cultură. Este curios și dorește să stârnească-n noi această căutare și să ne prezinte fel și fel de noi idei, paradigme și noțiuni despre gastronomice, cultură și istorie. Călătorește o vreme în Occident și apoi în afara lui și are de-a face aici cu fel și fel de personalități, de la istorici, la ziariști și bucătari de seamă, iar această lucrare este un soi de rezumat al acelor călătorii fascinante.
El reușește să ne propună peste 1000 de rețete culinare și să ne precizeze contextul în care acestea au luat naștere, dar și locul lor de proveniență. Astfel, pătrundem în bucătărie și luăm lecții de la autorul nostru. Călătoria aceasta este una plină de învățături, care mai de care mai prețioase. Îl cunoaștem deja pe autor și știm că forța sa de evocare este infinită, iar această nouă lucrare ne va cuceri, chiar și pe aceia dintre noi care nu avem îndeletniciri culinare.
Arome și culturi, condimente și mirosuri noi, bucătării internaționale pline de mistere culinare și noi feluri de a găti preparatele preferate; asta aduce în prim plan autorul în această culegere care ar trebui să se regăsească în bibliotecile gospodinelor de pretutindeni. Astfel, lucrarea ajunge pe piața internațională și este extrem de apreciată de public, fiind apoi tradusă în mai multe limbi străine și devenind o scriere emblematică în gastronomie. Bacalbașa se concentrează pe fel și fel de scrieri în lunga sa carieră, iar la gastronomie va mai reveni peste ani cu același curaj și devotare, iar publicul îl va primi cu brațele deschise. Fiecare scriere a sa este apreciată și preluată pentru publicitate de mai multe gazete, iar scriitorul devine rapid un reper în branșă. Vom aprecia fiecare paradigmă spre care se îndreaptă, iar cărțile sale de bucate vor fi apreciate de fiecare gospodină.
În România, cartea va fi apreciată de edituri și promovată de gazetele vremii, iar astăzi este una de referință, la care apelează publicul de fiecare dată când se regăsește în pană de idei. Pe site, poate fi găsită în mai multe ediții: Univers (2001), Viață și sănătate (2001), ErcPress (2000).


sus