Despre Constantin Chirita
Cunoscutul prozator roman Constantin Chirita, s-a nascut la 12 martie 1925 in familia unor invatatori din comuna Ibanesti, judetul Vaslui, unde a si urmat cursurile scolii primare. Primele sase clase liceale le-a efectuat la Liceul “Gheorghe Roşca Codreanu” din Barlad, pe ultimele doua absolvindu-le in Bucuresti. Dupa ce frecventeaza partial cursurile Politehnicii din Bucuresti, lucreaza ca muncitor pe santierul de la Bumbesti-Livezeni si se dedica literaturii si ziaristicii ca redactor la ziarul Scanteia. Cartile sale se adreseaza in special celor mai mici dintre cititori.
In 1949 are loc debutul sau literar. A fost secretar de partid al Uniunii Scriitorilor, 1972 – 1977 si vicepresedintele ei, din 1977. A colaborat la diferite reviste literare, sociale si politice din tara. A fost premiat de Uniunea Scriitorilor in doua randuri (1964 si 1974).
A publicat numeroase carti dintre care amintim: ciclul de romane intitulat Ciresarii (1956), cu cele cinci volume ale sale (Cavalerii florii de cires (numit initial Teroarea neagra), Castelul fetei in alb, Roata norocului, Aripi de zapada (numit initial Teroarea alba) si Drum bun, Ciresari), Matei Ion a cucerit viata (1949, volum de nuvele), Oameni din orasul nostru (1951), Intalnirea (1959), Otelul (1960), Pasiuni (1962), Trilogia in alb (1974 - grupeaza 3 romane politiste: Trandafirul alb, Pescarusul alb, Ingerul alb), Adancimi (1974 - piesa de teatru).
Romanele din ciclul Ciresarii au fost ecranizate in anii optzeci sub forma unui serial de televiziune, care s-a bucurat de succes la public. Dupa aceste volume, considerate adevarate best-seller in perioada comunista, s-au turnat filme si in intreaga tara s-au infiintat cercuri de tineret si cluburi care purtau numele Ciresarii. Au fost organizate numeroase expeditii si excursii, cu participanti de varsta ciresarilor si cu caracter stiintific, o retraire a aventurilor acestora.