Statul antic Fenicia este cunoscut în istoria omenirii pentru o serie de invenții extraordinare, dar și pentru cultura pe care o vor propulsa în Europa. Fenicia a existat vreme de patru milenii, iar istoricii o menționează în mai multe documente și atestate de-a lungul vremii. Numele cetății avea să provină de la pasărea divină Phoenix, dar și de la divinitatea cu același nume. Nu putem estima cu exactitate care sunt granițele acestui teritoriu, iar cuceritorii vremurilor vor încerca vreme îndelungată să spargă zidurile cetății respective.
Comerțul și navigația sunt principalele activități prin care va supraviețui statul fenician, iar arta care se va concretiza în această perioadă va domina lumea veche.
De-a lungul vremurilor, s-au scris numerase tratate despre această civilizație și s-au emis numeroase ipoteze. Adesea, informațiile au fost contrazise de surse istorice, dar în mitologia antică Fenicia devine un izvor al culturii și al cunoașterii. Multe personalități istorice au fost date de statul fenician și numeroase opere literare și-au avut punctul de plecare aici. Siturile arheologice descoperite câteva secole mai apoi vor confirma existența mai multor cetăți, care vor forma statul fenician timpuriu. Treptat, atestările istorice ale acestor vor contribui la istoria orașelor-cetăți ale veacului și vor oferi surse de inspirație pentru cercetătorii interesați de acele veacuri. Așa-numitele orașe preferate ale Egiptului, vor dăinui vreme îndelungată, iar mitologia va fi îmbogățită cu fel și fel de superstiții și tradiții ale acestora.
Figuri importante ale epocii vor fi consemnate în lucrarea de față, iar autorul are darul de a pătrunde în interiorul unei lumi fascinante, care ne va cuceri.
Pasionat de istorie și cultură veche, scriitorul nostru face cercetări interesante și lucrează cu ardoare la manuscrisul care îl va consacra. Este atras de lumea fenicienilor timpurii, de cultura și arta acestora, de războaiele purtate și de legăturile lor cu restul lumii. Face o incursiune incredibilă în secolele de maximă prosperitate a acestui stat și are răbdarea necesară să ne poarte într-o lecție de istorie absolut fascinantă. Deși multe informații istorice le cunoaștem din diverse surse, Constantin Daniel la va aprofunda și la va oferi o strălucire diferită, care ne va determina să ne dorim să călătorim în trecut, numai pentru a înțelege cum trăiau vechile popoare. Lupta fenicienilor pentru stăpânire și autonomie, perioada în care au servit drept vasali babilonienilor și multe alte evenimente de o însemnătate istorică uriașă vor fi consemnate în această lucrare deosebită și extrem de bine documentată.
Renumiți pentru meșteșugul lemnului și pentru diverse activități comerciale, fenicienii își vor câștiga locul de seamă în istoria timpurie a vremurilor. Ascensiunea și, mai apoi, decăderea acestora vor fi evenimente majore, pe care Daniel la va consemna în scrierea sa. Luptele cele mai de preț ale fenicienilor și campaniile militare de mare succes asupra Persiei sau Babilonului vor fi și ele consemnate cu ardoare în acest manuscris.
Autorul nostru reface traiectoria unui popor care a reușit să influențeze masiv lumea veche, iar evenimentele consemnate aici ne vor surprinde și încânta deopotrivă. Scrierea va fi tradusă în mai multe limbi de circulație internațională și masiv distribuită în Europa și nu numai. Pe site-ul nostru, va fi disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1997), Corint (2004).