Una dintre cele mai vechi civilizații din lume, sumerienii aveau să cucerească prin curajul și abilitățile lor diverse. Fiind cei care au inventat scrierea cuneiformă, sumerienii vor rămâne în imaginarul colectiv drept un popor de oameni curajoși, plini de entuziasm și de fel și fel de tradiții. Fiind considerat leagănul civilizației, Sumer marchează începutul tehnic al istoriei.
Sumerul este delimitat în paginile istoriei drept o regiune prosperă, care a luptat din răsputeri să obțină acest loc în ierarhia popoarelor antice. Situați între râurile Tigru și Eufrat, sumerienii au apărut cu 8 milenii în urmă și au lăsat o moștenire culturală deosebită.
Locuiau in asezari formate din lut și caramida arsă, iar sursele lor de hrană erau simple și ușor de procurat. Aveau să obțină bere din orz și să se bazeze pe pastele făinoase pentru hrana zilnică. De aseemenea, erau ingenioși și au reușit să transforme mlaștinile și alte așezări strategice în canale de irigații. Foloseau pământul la capacitate maximă și lucrau fiecare părticică pentru a obține cereale și alte produse brute, pe care, mai apoi, le transformau în produse alimentare. Făceau, de asemenea, comerț cu pietre prețioase și erau unii dintre cei mai ingenioși locuitori ai zonei. Deși locuiau într-un mediu arid, profitau de beneficiile climei și dădeau naștere la fel și fel de invenții. Făceau comerț și au reușit să dezvolte fel și fel de piețe și târguri cunoascute, iar bunurile lor erau importate și de alte state. Deși erau numeroși, reușeau să aibă o bună organizare și să își delimiteze oamenii în mai multe sectoare sociale, fiecare cu rolurile și atribuțiile lor, bine definite. Ei au inventat primul sistem de scriere și tot de la ei ne-au rămas cele șapte tăblițe, descoperite ulterior de arheologi, care ne relatau formarea lumii.
Religia lor era cea politeistă, iar crezurile lor au domnit veacuri de-a rândul. Oamenii acelui veac credeau în zei și în fel și fel de spirite, iar tradițiile lor s-au dezvoltat și au parcurs generații. Șirul celor mai importante evenimente politice și militare va fi consemnat, de-a lungul timpului, în numeroase manuscrise, iar publicul va fi fascinat de complexitatea acestora. Scriitorul nostru, pasionat de cultura și istoria sumerienilor, va reuși să ne poarte într-o călătorie de-a dreptul fascinantă, în urma căreia vom deprinde noi și noi cunoștințe utile. Scrierea autorului nostru va fi de-a dreptul fascinantă, iar emoțiile pe care le simte descoperind această pagină de cultură din istoria lumii, ne vor atinge și pe noi.
Cartea este creată tocmai pentru a oferi noilor generații informații utile, selectate și gândite vreme îndelungată. E drept, Constantin Daniel pune mare accent pe latura simbolică a sumerienilor și se adâncește în căutări spirituale și fantasmagorice. Opera va fi foarte bine primită pe piață, iar numele autorului va căpăta mare greutate, tocmai pentru originalitatea și maniera inovativă de relatare. Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (2001), Univers (1997), Editura pentru Literatură (2001), Venus (1999).