Trecute vieti de doamne si domnite

Edițiile aflate acum în stocul anticariatului PrintreCarti.ro - Comandă online!

Alte titluri publicate de același autor:


Constantin Gane - Trecute vieti de doamne si domnite
Constantin Gane se trage din una dintre cele mai vechi familii românești ale tuturor timpurilor, strămoșii săi fiind printre primii care au descălecat pe vremea voievodului Bogdan, din Maramureș în Moldova. De la o vârstă fragedă, este pasionat de limbi străine și încearcă să învețe greacă veche, dar și să culeagă poveștile și învățăturile apărute prin zonă. Nu are parte de o educație aleasă, căci în acele vremuri accesul la sistemul de învățământ se făcea greoi și prin numeroase intervenții. Va prinde însă toate cele necesare dezvoltării sale intelectuale de la păstorii și dascălii care se perindau prin Moldova acelor veacuri. Pasiunea pentru istoria popoarelor îl va urmări întreaga viață și chiar va înclina spre domeniul politic și altele asemenea.
Ajuns in Moldova reușește să se îndepărteze cumva de origini și să desprindă abilități și obiceiuri de ale locului, fără a-și altera însă spiritul. Naște o pasiune nebună pentru plante și studiază asiduu creșterea și conservarea acestora.
La vârsta majoratului, Gane știa deja ce dorește să facă pe viitor și părăsește țara de baștină pentru a se refugia în Grecia, la Salonic. Petrece o bună bucată de vreme sub patria însorită a grecilor, iar, mai târziu, ironia sorții îl va apropia și mai tare de această țară. La 1941 devine ambasador la Atena și este preocupat, îndeosebi, de drepturile românilor macedoneni. Într-un moment de slăbiciune, se aliniază Mișcării Legionare, grupare care îi va aduce sfârșitul. Odată cu instalarea regimului comunist în țara noastră, Gane este capturat și judecat după legile opresive ale sistemului. Își va găsi sfârșitul între zidurile închisorii de la Aiud, trupul fiindu-i aruncat într-o groapă comună.
Numele său rămâne însă veșnic, iar manualele de istorie vor consemna activitatea sa politică și literară. Romanul cel mai de preț semnat de Gane avea să fie „Trecute vieții de doamne și domnite”, publicat în 1932, un manuscris puternic, o biografie antrenantă, o pagină de istorie realistă și dureroasă.
Povestea ne transmite un fior sumbru, acela al trecerii timpului și al luptei permanente a ființei umane. Asistăm astfel la o lupta între un ideal și o realitate, între neputință și curaj. Alături de Gane pornim într-o incursiunea fabuloasă spre trecutul omenirii, spre originea noastră ca popor și ne confruntăm cu fel și fel de obstacole.
Pe alocuri, autorul strecoară o poveste de dragoste, detaliază obiceiuri și tradiții întâlnite la alte popoare și descrie meleaguri pe care a avut ocazia să le cunoască. Această biografie fascinantă va dăinui peste veacuri, va exista pentru totdeauna în memoria colectivă și va ocupa loc fruntaș în paginile de istorie ale țării noastre și nu numai. La numai un click distanță, pe site-ul anticariatului nostru, sunt disponibile mai multe ediții ale romanului, după cum urmează: Junimea (1971), Orizonturi (2000), Universul (1943).


sus