Despre Constantin Negruzzi
Constantin (Costache) Negruzzi a fost un om politic si scriitor roman din perioada pasoptista. Nascut in anul 1808 in Trifestii Vechi (astazi Hermeziu), fiul lui Dinu Negruzzi, ajuns boiernas in rang de paharnic, si al Sofiei Hermeziu. Tatal sau, paharnicul Dinu Negrut, preocupat de cultura, detinea o biblioteca bogata pentru vremurile acelea, constituita din tiparituri si manuscrise. Negruzzi invata acasa cu dascali, acestia ii predau greaca si franceza. La 13 ani citea in greceste pe Homer, dar nu putea descifra slovele chirilice din cartile romanesti care se aflau in biblioteca tatalui sau. Surprins neplacut, Dinu si-a dus fiul la Seminarul de la Socola, la clasa dascalului Ion Alboteanu. Metoda de predare a dascalului l-a determinat pe Negruzzi sa invete singur sa citeasca.
In 1821, din cauza miscarii eteriste, Dinu Negruzzi s-a refugiat cu familia peste Prut. In 1822, la Chisinau, il intalnesc pe Puskin, pe care scriitorul il va indragi pentru frenezia cu care ii va insufla interesul pentru literatura. Intorcandu-se in tara in 1823, familia Negruzzi si-a gasit casa pradata de ieniceri. Tatal isi pierduse averea, iar murind in 1826, datoriile sale au trecut asupra fiului, care era fost nevoit sa intre intr-o slujba; intra copist la visterie. Se casatoreste cu Maria Gene in 1839, cu care va avea doi fii.
In 1840 apare la Iasi nuvela istorica Alexandru Lapusneanul in revista Dacia literara sub redactia lui Mihail Kogalniceanu. Directia Teatrului National din Iasi a fost incredintata lui Mihail Kogalniceanu, Costache Negruzzi si Vasile Alecsandri (in acelasi an). Alaturi de tovarasii sai, Costache Negruzzi a tradus, adaptat si prelucrat diverse piese pentru imbogatirea repertoriului. A fost exilat de doua ori la mosie pentru continutul progresist, critic, al unora dintre operele sale: in 1838, pentru scrisoarea Vandalism, iar in 1844, pentru povestirea Toderica. In 1855 a colaborat la revista Romania literara, condusa de Vasile Alecsandri.
Negruzzi a fost un adept moderat al Unirii. In 1857 publica volumul Pacatele tineretelor intr-un ansamblu pastrat de majoritatea editiilor postume. Dupa 1859 a fost sfetnic al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si membru al Societatii academice. Costache Negruzzi a murit in august 1868.