Contesa de Segur se naște pe 1 august 1799 la Saint-Perersburg și are să devină una din autoarele favorite ale copiilor. Familia sa făcea parte din nobilimea rusă așa că a crescut într-o proprietate imensă și a fost școlită de acasă pentru a învăța cinci limbi străine. Nu a trăit clipe prea fericite pentru că mama sa o bătea și o neglijea adesea așa că la vârsta de 19 ani a plecat în Franța împreună cu viitorul său soț, Eugene de Segur. Căsnicia a fost fericită la început și a rezultat opt copii însă mai târziu totul s-ar dus pe apa sâmbetei pentru că Eugene o înșela chiar cu menajera lor. De atunci începe să aibă crize de isterie datorate noii familii ce punea presiune pe ea. Când nepoții au apărut pe lume a început să le spună povești și și-a dat seama că este destul de pricepută la asta și ar trebui să și scrie. Așa apare prima ei colecție de povestiri Les Nouveaux Contes de fées și a avut mare succes. Din 1855 va scrie câte o carte pentru fiecare nepot însă 11 ani mai târziu totul se va prăbuși și va fi obligată să se mute la Paris unde va și muri pe 9 februarie 1874.
Colecția de povestiri "Povești cu zâne" a fost publicată pentru prima dată în limba franceză la editura Hachette. În limba română au apărut numeroase ediții de-a lungul anilor însă prima a fost oferită de editura Ion Creangă în 1977. Au mai apărut ediția Regia din 2004, Vremea 1998 sau Delta din 2002.
Cu siguranță atunci când erai copil voiai să auzi sau să citești basme cu prinți, prințese și personaje mitice. Poate că asta a fost și cartea ta preferată dar dacă nu, trebuie să o citești la orice vârstă pentru a te teleporta în anii copilăriei. Cele patru povești funcționează pe același fir narativ, o prințesă frumoasă ce îndeplinește toate atributele perfecțiunii ademenește prin șarmul său personaje negative ca vrăjitoare sau membrii ai familiei ce sunt geloși pe ea. Seamănă cu povestea Cenușăresei sau Frumoasei Adormite într-adevăr însă fiecare prințesă are o poveste ce poate impresiona chiar și cel mai ursuz bătrânel. Prințesele trebuie să treacă prin niste probe pentru a-și dovedi curajul și devotamentul iar uneori asta e de prisos pentru că din cauza bunătății lor au de pierdut. În povestea "Șoricelul cenușiu" facem cunoștință cu Rozalia ce a fost crescută cu blândețe dar și cu grijă că nu care cumva să iasă din cuvânt. Era un copil extrem de cuminte iar singurul defect era curiozitatea. Din această cauză a primit-o pe "Zâna nesuferită" iar asta o va dovedi în cele ce urmează. Îi era interzis să intre într-o anumită încăpere a palatului înainte de vârsta de 15 ani dar cu două săptămâni înainte nu s-a mai putut abține și rămânând singură acasă a intrat. Acolo se ascundea un șoricel cenușiu ce era magic și avea rolul de a menține familia unită. Încercând să scape de el zâna își făcu apariția însă nimic nu funcționa. Apa fierbinte se transforma în lapte și îl hrănea iar Rozalia deja devenise un copil rău. Aventura sa continuă cu manipularea fetei de către șoricel și ispitirea ei în a face cât mai multe răutăți însă în final avem și o morală scrisă cu grijă de autoare. Aceasta a fost doar una din cele patru povești ce te vor transpune într-o lume cum nu ai mai văzut, sau poate ai văzut însă nu strică să mai mergi o dată pe tărâmurile magice.