Scriitor francez de renume mondial, Corneille reușește să ofere literaturii universale cele mai de preș tragedii. Dramaturg, eseist, critic literar și om de litere ilustru, se va remarca cu interesul său pentru cultură și istorie, dar și cu maniera în care interpretează și îmbină aceste genuri literare. Studiază istoria încă de la 18 ani și deprinde mai multe limbi străine, iar mai apoi ajunge să își publice primele scrieri, care vor face înconjurul lumii. Va inspira scriitorii aflați la început de drum și va fi unul dintre cei mai importanți oameni ai secolului său. Piesele de teatru din Franța sunt jucate sub influența pieselor lui Corneille. Dramele aduse în prim plan de acesta sunt pline de sensibilitate și ne duc cu gândul spre Shakespeare și spre poveștile evocate de acesta.
Opera de față este una dintre cele mai cunoscute la nivel internațional, fiind studiată în universitățile europene de pretutindeni. Ea devine un etalon al culturii acelui veac, iar Corneille este tradus în nenumărate limbi de circulație internațională. Calitatea scriiturii sale nu va mai fi egalată de nici un alt scriitor, iar publicul va fi de-a dreptul fascinate de acuratețea istorică a faptelor relatate.
La o primă analiză, în scrierea de față se îmbină magistral istoria cu ficțiunea, iar legenda cidului este exploatată cu inteligență și înțelepciune. Niciun alt autor al literaturii acelui secol, nu a reușit să aducă la viață legende și să le interpreteze într-o astfel de manieră unică. Franța acelor veacuri este tumultoasă, plină de conflicte armate și menită să treacă printr-o transformare radicală.
Societatea lui Corneille ne acaparează, iar curtea regelui este un loc plin de intrigi veninoase. Iubirea și ura, războiul și pacea, drama și violența, toate acestea se vor împleti cu ardoare în opera atât de apreciată atunci și acum. Vom analiza, alături de autor, fiecare latură a istoriei vremurilor sale, iar legenda cidului va deveni una cele mai grandioase povești ale acelui veac.
Luptele crâncene în numele credinței, iubirea și pasiunea curtezanelor pentru tinerii feciori cu sânge albastru, nebunia și avariția regilor, trădările de la curte, toate vor fi adunate în scrierea de față și atent puse în valoare. Mai ceva ca Shakespeare, Corneille lasă imaginația să zboare și aduce romantismul și tragedia la rang de artă. Nimeni nu poate pătrunde dincolo de zidurile cetăților, dar poveștile scrise aici vor dăinui peste veacuri. Treptat, sub trecerea neînduplecată a timpului, Corneille rememorează fiecare pasaj și fiecare fărâmă de viață trăită în Franța.
Astfel, el își duce povestea la rang de artă și luptă cu înfrigurare să ne-o descrie și nouă. Opera sa va fi grandioasă, dar povestea cidului va depăși orice altă relatare.
Pe site-ul nostru, poate fi găsită în mai multe ediții, după cum urmează: Univers (1971), Univers (1998), Editura pentru Literatură (2001).
Tragedie clasică, scrisă de Corneille în anii săi de glorie, interpretată și menită să schimbe vizuni. Legenda cidului datează din secolul al XII-lea și se referă la luptele purtate de spanioli împotriva maurilor.