Prima ediție a cărții Chimie organică, scrisă de Costin D. Nenițescu, a apărut în anul 1928, iar mai apoi sub forma unei cărți mai complete, la editura Didactică și Pedagogică în format de 2 volume, în anul 1972, la București. Ulterior au apărut mai multe ediții la diverse edituri.
Până nu demult, chimia organică era considerată ca o știință de sine stătătoare, închisă în granițele ei, fără contingențe cu alte discipline. Unele tratate sau manuale de chimie organică, dintre cele mai răspândite, se mulțumesc cu simple înșirări de formule și descrieri de substanțe. Altele realizând importanța colaborării cu celelalte științe ale naturii, se limitează totuși la intercalarea de capitole separate, tratând despre anumite probleme limitate de fizică sau biochimie sau chiar dezvoltând, separat de restul lucrării, unele aspecte teoretice ale chimiei organice.
În cartea de față s-a adoptat, încă de la prima ediție, o clasificare mai apropiată de aceea a școlii franceze prin faptul că evită scindarea artificială în seriile aromatică și alifatică, neconfirmată de dezvoltarea ulterioară a chimiei. Clasificarea materialului în prezenta carte se deosebește însă de clasificarea școlii franceze, prin evitarea împărțirii compușilor organici în grupe mari, după numărul și natura elementelor componente. Pe de altă parte, în cartea de față se face, o distincție netă între funcțiile organice propriu-zise și derivații funcționali. Împărțirea materiei în prezenta carte permite, mai mult decât oricare alta, gruparea faptelor înrudite sau asemănătoare într-un număr restrâns de capitole unitare, evitându-se astfel repetițiile și diluărileinerente metodei clasificării pe serii alifatice, aliciclice și aromatice. Această metodă prezintă mari avantaje didactice, permițând o gradare continuă a materiei, de la simplu la compus.
În forma ei actuală, cartea cuprinde un material mai amplu decât cel predat, în mod obișnuit, într-un curs universitar pentru începători. Informația oferită de diferitele capitole este considerată suficientă pentru a permite abordarea literaturii originale.