Această lucrare nu este una oarecare – au spus intelectualii veacurilor, după ce au descoperit manuscrisul extraordinar la care Cristian Troncotă a lucrat mai bine de două decenii. Curajos, patriot, fostul profesor universitar, doctorand în istorie, avea să devină cunoscut pentru aportul său în mediul academic. Este pasionat de scris dintotdeauna, iar cariera în structurile SRI l-a determinat să scrie despre istoria unor sisteme necunoscute lumii obișnuite.
Ei bine, astăzi știm cu toții cp, dincolo de guvernele și centrele de putere obișnuite, se află acei oameni pe care nu îi cunoaștem, nu îi vedem și despre care nu știm nimic. Asemenea unor umbre, agenții serviciilor secrete de informații au existat dintotdeauna. E drept, nu se bazau pe tehnologia de astăzi, dar asta nu îi împiedica să-și salveze patria de pericole.
Pe vremea lui Cuza, informatorii purtau spadă și se trăgeau din familiile nobiliare apropiate domnitorului. Ei aveau planuri elaborate atunci când acesta se deplasa în teritoriu, iar paza sa era asigurată de sute de astfel de soldați – umbre ale înscăunatului.
La acele vremuri, informația circula prin pajii de la curte sau prin alte persoane de încredere, iar acela care periclita mesajul venit de la dușmani pentru domnitor, era pedepsit cu tăierea capului.
Odată ce am evoluat, iar statul modern a luat formă, lucrurile s-au schimbat. Republicile moderne se bazează pe o rețea întreagă de spioni, care culeg informații, se deplasează în statele inamice și evaluează posibile pericole. Aceste personaje sunt aproape invizibile și lucrează în subordinea directă a unui stat, poate chiar din ordinul președintelui. Cunoaștem cu toții, din media sau din cărți, cel puțin trei servicii secrete globale: Mossad, KGB, Scotland Yard, CIA – toate acestea reprezintă pionii esențiali ai unui sistem politic global. Marile evenimente politice, crize umanitare, războaie, sunt analizate de aceste organizații și cele mai multe dintre deciziile statelor implicate sunt lansate abia după ce serviciile secrete își dau acordul.
Evident că circulă fel și fel de teorii ale conspirației, iar Rusia este, probabil, statul care promovează cele mai multe dintre acestea. Propaganda rusească își face simțită prezența nu numai în mass-media, ci și pe canalele de socializare. De asemenea, există numeroase analize care reflectă corupția și politizarea acestor organizații care servesc, cel puțin la nivel declarativ, la pacea și bunăstarea unor națiuni cheie pe scena internațională.
Lucrarea lui Troncotă nu este una oarecare, este extrem de interesantă și plină de trimiteri către momente fierbinți ale istoriei (de exemplu Războiul Rece, Războaiele Mondiale, Primăvara de la Praga, Anexarea Crimeii, Războiul din Irak).
Manuscrisul aduce informații utile pentru cititori, chiar și pentru aceia care nu cunosc în detaliu scena politicii globale. Totuși, cartea este primită cu entuziasm pe piață și este menită chiar să educe generația mai tânără. În Universități, lucrarea servește drept materie de examen și este distribuită masiv pe piață, la mai bine de cinci ani de la apariție.
Pe site-ul nostru, la numai un click depărtare, cartea este de găsit în mai multe ediții: Paul Editions (2020), Paul Editions (2021).