Filtre:
Edituri
 Univers(4) Nemira(3) Denoel(2) Pentru Literatura Universala(2) Northwestern University Press Illinois(1) New York Review Books(1) Bernard Grasset(1) Oscar Mondadori(1) Le Livre de Poche(1) Cartea Romaneasca(1)
Pret
  mai mic de 5 Lei (3)
An aparitie
19312018
Limba
 Romana(10) Franceza(4) Engleza(2) Italiana(1)
Coperti
 Brosate(15) Cartonate(2)
Colectii
 Meridiane(2) Cotidianul(1)

Filtrează
Carti Curzio Malaparte
Ordonează
Pagina: 1
Carti Curzio Malaparte
Despre Curzio Malaparte

Scriitor, dramaturg si journalist germano- Italian care a publicat sub pseudonimul Curzio Malaparte (despre care a aflat ca era numele de familie original al lui Napoleon Bonaparte). Kurt Erich Suckert s-a nascut la 9 iunie 1898, in in Prato, Toscana (Italia). A fost fiul unui tata de origine germana, Erwin Suckert, un director de productie textila, si al sotiei sale de origine italiana, fosta Evelina Perelli.

La 13 ani a intrat la Colegiul Ciognini, iar La 16 ani s-a inrolat. A servit in Primul Razboi Mondial pe frontul francez, apoi a fost transferat in armata italiana. EL a ajuns la gradul de capitan in Regimentul Alpin 5 si a primit mai multe decoratii pentru vitejie, iar in 1922 a luat parte la Marsul lui Benito Mussolini asupra Romei. Peste doi ani a fondat periodicul roman La Conquista dello Stato (Cucerirea statului, titlu care va inspira La Conquista del Estado a lui Ramiro Ledesma Ramos. Ca membru al Partito Nazionale Fascista, a fondat mai multe publicatii periodice si a contribuit cu eseuri si articole pentru altele.

Pentru Malaparte, viziunea revolutionara a lui Mussolini s-a nascut in mare masura din vremea in care era marxist. Referitor la Adolf Hitler, Malaparte il considera un reactionar. Ìntr-un volum al sau a numit capitolul VIII “O femeie: Hitler”. Acest lucru a dus la eliminarea sa din Partidul National Fascist si trimis in exil intern din 1933 pana in 1938 (pe insula Lipari).

A fost eliberat prin interventia personala a ginerelui si mostenitorul lui Mussolini, Galeazzo Ciano. Regimul lui Mussolini l-a arestat din nou pe Malaparte in 1938, 1939, 1941 si 1943, intemnitandu-l in inchisoarea Regina Coeli din Roma. In acea perioada (1938-1941) a construit o casa cu arhitectul Adalberto Libera, cunoscuta sub numele de Casa Malaparte, pe Capo Massullo, pe insula Capri. Mai tarziu a fost folosita ca locatie in filmul lui, Jean-Luc Godard Le Mepris.

La scurt timp dupa perioada petrecuta in inchisoare, a publicat carti de nuvele autobiografice realiste magice, care au culminat cu proza stilistica a lui, Donna come me (1940). Din noiembrie 1943 pana in martie 1946 a fost atasat la Inaltul Comandament American in Italia ca ofiter de legatura italian. Articolele sale au aparut in multe periodice literare remarcabile din Franta, Regatul Unit, Italia si Statele Unite.

Dupa infiintarea Republicii Populare Chineze (in 1949), Malaparte a devenit interesat de versiunea maoista a comunismului. Malaparte a vizitat China in 1956 pentru a comemora moartea scriitorului chinez de eseuri si fictiune, Lu Xun. A fost miscat si entuziasmat de ceea ce a vazut, dar calatoria sa a fost intrerupta de boala si a fost dus inapoi la Roma.

Ultima carte a sa, Maledetti Toscani, un atac asupra culturii clasei mijlocii si superioare, a aparut in 1956. In colectia de scrieri Mamma marcia, publicata postum in 1959, Malaparte scrie despre tineretea epocii post-Doilea Razboi Mondial cu tonuri homofobe, descriindu-l ca fiind efeminat si cu tendinte spre homosexualitate si comunism. La 19 iulie 1957, Curzio Malaparte a murit la Roma rapus de cancerul pulmonar.

Opera: Viva Caporetto! (192); La rivolta dei santi maledetti (1921); La Conquista del Estado (1931); Technique du coup d'etat (1931); Donna come me (1940); Kaputt (1944); Du Côté de chez Proust (1951); Maledetti toscani (1956); The Kremlin Ball (1957); Mamma marcia (1959); Muss. Il grande imbecille (1999).
Cărți populare scrise de Curzio Malaparte: PieleaTehnica loviturii de stat

sus