Despre D. H. Lawrence
David Herbert Richards Lawrence - acesta este numele intreg al scriitorului englez, autor al cartilor Fii si indragostiti, Sarpele cu pene sau Amantul doamnei Chatterley. Aceasta din urma a fost interzisa in SUA pana in 1959, fiind un roman cu descrieri erotice foarte explicite. Cartea a fost publicata in 1928 in Italia si a fost interzisa si in Anglia pana in 1960.
D. H. Lawrence s-a nascut in 1885, pe 11 septembrie, intr-un orasel minier din Nottinghamshire, Anglia. Tatal sau, Arthur John, a fost miner, iar mama sa, Lydia, lucra in industria textila, ca dantelareasa. Desi erau o familie saraca, mama sa apartinuse paturii de mijloc, insa familia ei cazuse in faliment, nu inainte ca viitoarea doamna Lawrence sa ajunga bine educata si mare iubitoare de literatura, insusiri pe care i le-a transmis fiului ei. Slab, sensibil la boli, lipsit de abilitati sportive ca si de dorinta de a calca pe urmele profesionale tatalui sau, micul David devine un elev exceptional si, la 12 ani, este primul copil din istoria oraselului care obtine o bursa la liceul Nottingham. Totusi, la liceu nu se remarca academic, ci este depresiv, se imbolnaveste frecvent si nu-si face prieteni. Absolva in 1901, an in care intra ca functionar la un producator de aparate chirurgicale din Nottingham. In acelasi an, insa, fratele sau moare, iar David Herbert Lawrence se imbolnaveste grav de pneumonie. Dupa ce se insanatoseste, incepe sa predea la scoala din Eastwood, unde cunoaste o tanara pe nume Jessie Chambers, care ii devine prietena apropiata. La indemnul ei incepe sa scrie poezie si sa-si schiteze primul roman, care va deveni Paunul alb.
In toamna lui 1906 intra la colegiul Universitatii din Nottingham cu scopul de a-si obtine diploma de profesor. In timpul studiilor participa la un concurs de eseuri pe care-l castiga; povestea cu care participase, Un Craciun placut: Un preludiu, fusese trimisa sub semnatura lui Jessie Chambers, insa se descoperise ca el era autorul. Odata devenit profesor, incepe sa predea la o scoala dintr-un cartier marginas al Londrei, continuand si sa scrie. In 1909 Jessie Chambers reuseste sa faca sa-i fie publicate cateva dintre poeme in revista English Review, ceea ce a fost o mare reusita pentru scriitor, editorii revistei recomandand manuscrisul cartii Paunul alb altui editor, care a tiparit-o in 1911.
Se logodeste cu Louie Burrows, o veche colega din colegiu, insa, in primavara lui 1912, vizitand un profesor din Nottingham, Lawrence se indragosteste subit si intens de sotia acestuia, Frieda von Richthofen. Renunta imediat la logodna, abandoneaza invatamantul, se dedica exclusiv cariereri scriitoricesti si o convinge pe Frieda sa fuga impreuna. Pleaca in Germania, apoi in Italia, scriind continuu in acelasi timp. Publica prima sa piesa de teatru, primul sau volum de poezii, iar, la sfarsitul lui 1913, romanul Fii si amanti, carte autobiografica ce-l are drept personaj principal pe Paul Morel, un tanar artist aspirant ce incearca sa-si depaseasca conditia pe care i-a adus-o nasterea intr-un mic oras minier. Romanul este vazut drept prima sa capodopera si unul dintre marile romane englezesti ale secolului 20.
Se intoarce cu Frida in Anglia si se casatoresc pe 13 iulie 1914. Lucrarile lui incep sa capete un caracter explicit sexual si sunt criticate si, ulterior, interzise. Cuplul nu poate parasi Anglia din cauza inceputului Primului Razboi Mondial si li se interzice sa locuiasca in Cornwall, atat din pricina reputatiei controversate a scriitorului, cat si din cauza originii germane a Fridei. In ciuda perioadei agitate, in care sunt obligati sa traiasca pe la prieteni, scriitorul publica patru volume de poezie. Din 1919 pleaca iar in Italia, continuand sa publice Femei indragostite si un volum de povestiri pe care le scrisese in timpul razboiului. Moare in Franta, in 1930, la varsta de 44 de ani, fiind privit atunci drept un scriitor de pornografie, insa a ajuns sa fie, cu timpul, considerat unul dintre marii scriitori traditionali englezi.