Donald Michael Thomas s-a născut pe 25 ianuarie 1935 în orașul britanic Carnkie într-o familie de tâmplari. A învățat limba rusă și a devenit fascinat de cultura lor, astfel ajungând să traducă operele marilor clasici. După ce va absolvi cu nota maximă New College, va deveni profesor de limba engleză și după 15 ani va fi concediat. Prima nuvelă o publică în revista The Isis Magazine în 1959 și în același timp și poezii în publicația New Worlds.
De-a lungul carierei reușește să fie laureat cu zeci de premii, printre care Orwell, Pen sau Booker. Să nu uităm totuși să menționăm și cele mai cunoscute opere, printre care se afirmă Ultimul vis al lui Freud, Charlotte sau Să mințim împreună.
Romanul "Hotelul alb" a fost publicat pentru prima dată la editura Gollancz în anul 1981. Chiar în anul publicării va fi distins cu Los Angeles Times Book for Fiction, Premiul Cheltenham și va fi nominalizat pentru Premiul Bookster. În limba română apare la editura Univers în 1999, ediție ce va fi urmată de Humanitas în 2007.
Ne întoarcem cu pași repezi în 1919 când unul dintre cei mai mari psihanaliști ai lumii încă își practica mereu. O cântăreață de operă, pe numele ei Anna G, vine la el pentru a găsi alinare. Pe lângă problemele psihice pe care le avea, o dureau un sân și un ovar așa că Freud începe să sape în trecut și ajunge la cineva numit Don Giovanni. O poveste erotică urmează să vă gâdile ochii, și trebuie să vă anunț că nu este singura.
După ce toate sunt puse cap la cap, concluzia este că tatăl ei a înșelat-o pe mama sa chiar cu sora acesteia iar trauma sauferită de Anna a ajuns să se reflecte de abia acum. Fata devenea din ce în ce mai nesigură pe ceea ce povestea și îi spune doctorului său că e posibil să aibă dublă viziune. Prima dată nu a vrut să creadă asta dar citindu-i jurnalul erotic ajunge să își dea seama că e posibil ca toate traumele să vină de fapt din viitor și nu din trecut. Primește tratament pentru asta și se descoperă că numele ei este Elisabeth Erdman și vine din Viena. A avut o carieră muzicală de succes, un soț pe care îl iubea și cu care s-a mutat în Kiev dar când comuniștii au venit la putere, tot visul s-a transformat în coșmar.
Mulți ani la rând regizorii au încercat să adapteze romanul într-o peliculă cinematografică însă s-a dovedit a fi prea greu de convertit. Totuși în 2018, BBC Radio 4 a adaptat cartea în teatru radiofonic dar fără prea mare succes.