Dalai Lama a adus prin prisma manuscriselor sale o idee nouă despre lumea și civilizația îndepărtată a Tibetului. Goana lumii moderne către cunoaștere, nu va acapara și Tibetul lui Dalai Lama, deși elemente moderniste se vor regăsi și aici odată cu trecerea timpului. Sacralitatea și simplitatea acestor zone va fi intens mediatizată în presă de pretutindeni, iar meșterul tibetan va contura aceasta imagine.
Tibetul, acest loc sacru, plin de viață, colorat de nostalgia vremurilor trecute, dezbinat de războaie fără sens, bântuit de fantomele unor lideri închipuiți devine acum un loc fermecător prin prisma unui Lama înțelept, cumpărat și sensibil.
De-a lungul veacurilor, multe istorii au fost descoperite, multe mituri alimentate și mulți au încercat să creeze imaginea ideală a lumii tibetane. Filme, cărți și documentare au tot apărut și fiecare a prezentat o altă variantă despre lumea de la capătul lumii. Totuși, câteva ecranizări celebre, și aici trebuie să ne oprim asupra uneia, „Șapte ani în Tibet”, aveau să se apropie puternic de realitatea de acolo. Dincolo de obscuritatea zonelor de conflict, dincolo de eterna confruntare cu India, Tibetul este un loc pașnic, tihnit, cu oameni calmi și calzi, plin de candoare și farmec.
Cultura budistă este deosebită prin natura sa, dominată de religie și cultivatoare de mituri, care vor fi răspândite în întreaga lume. Dalai Lama aduce în atenția noastră o viziune nouă asupra patriei sale și reușește în lucrarea de față să demonteze filosofii susținute secole de-a rândul.
„Comorile budismului tibetan” vine ca o îmbrățișare a propriei culturii, ca o conștientizare a lumii din care se trage, ca o recunoaștere a tezaurului pierdut al Tibetului. Dalai Lama conturează într-o manieră deosebită lumea sa, cultivă un aspect diferit și aduce în discuție o imagine clară a Tibetului de odinioară. Învățături despre religie și cultură, obiceiuri și deprinderi ale locului, legi clare și precise și un elogiu adus oamenilor din partea locului.
Câteva trimiteri la vremuri îndepărtate, la conducători care au asuprit zona și care și au impus regulile peste milioane de oameni ne vor șoca și ne vor surprinde. Dalai Lama vorbește cu înțelepciune despre toate nenorocirile care s-au petrecut de-a lungul veacurilor, despre trupele armatei care au staționat vreme îndelungată pe teritoriul statului, despre chestiuni politice ardente, despre neputința oamenilor și despre salvarea prin credință. Cartea este o lucrare extraordinară despre umanitate, viață și moarte, despre realitate și utopie, despre război și pace.
Lucrarea ajunge pe piață și este primită cu entuziasm de comunitatea internațională, iar mai apoi este tradusă în mai multe limbi străine. Pe site-ul nostru, cartea este disponibilă în mai multe ediții, după cum urmează: Herald (2001), Herald (2007).